Printer Friendly Version 04. mart 2024 - Ambasador Bauer sa Imadom Barakadom, Predsednikom Upravnog odbora marokanske asocijacije za turistički inženjering (SMIT) @ 5 March 2024 03:08 PM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, prisustvovao je sesiji „Diplomatskih raskršća“ („Carrefour Diplomatique“) u organizaciji Diplomatske fondacije. Gost ove sesije bio je Predsednik SMIT (koji je jedno od tela ministarstva turizma, starih zanata i socijalne i solidarne ekonomije Kraljevine Maroko), Imad Barakad.

Ambasador Ivan Bauer je, u svom obraćanju uvaženom gostu i skupu, naglasio da je Republika Srbija veoma zainteresovana za unapređenje odnosa Srbija-Maroko u oblasti turizma, navevši kao potvrdu činjenicu da je Prva dama, gospođa Tamara Vučić, supruga Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, želela da se, tokom svoje prošlogodišnje posete Maroku, susretne upravo sa ministarkom turizma, starih zanata i socijalne i solidarne ekonomije, Fatim-Zahra Amor, sa kojom je, između ostalog, razgovarala, upravo o razvoju odnosa dve zemlje u oblasti turizma.

Mogućnostima za unapređenje turizma svakako doprinosi i postojeći Sporazum iz oblasti vazdušnog saobraćaja koji omogućava tur operaterima da uspostave direktne letove na relaciji Srbija-Maroko. Ambasador Bauer je predložio da se razmisli o uvođenju low cost letova na liniji Niš-Marakeš, jer se aerodrom u Nišu pokazao kao dobra opcija za niskobudžetne letove, a nalazi se na tromeđi Srbija-Bugarska-Severna Makedonija, u smislu da je od sve tri prestonice, Beograda, Sofije i Skoplja, udaljen oko 200 km. Tako bi Maroko, praktično, privukao turiste iz tri države Balkana koje zajedno broje oko 20 miliona građana.

Ambasador Bauer je iskoristio ovu priliku da Predsednika SMIT , ali i sve prisutne, obavesti da je Beograd postao jedna od najatraktivnijih destinacija u regionu, a i šire, kada je u pitanju tzv. city break turizam. On je rekao da Beograd, ali i Republika Srbija, iz godine u godinu, beleže rekordne prilive od turizma upravo zbog ulaganja u najatraktivnije turističke destinacije, ali i zbog ogromnih ulaganja u infrastrukturu u Republici Srbiji.