Printer Friendly Version 01. novembar 2023 - Izbori: prijavljivanje za glasanje u inostranstvu @ 2 November 2023 11:55 AM

 

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo Odluku o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine i da su izbori zakazani za 17. decembar 2023. godine.

Birači koji imaju boravište u Kraljevini Maroku, ili koji će u trenutku izbora boraviti u Maroku i koji su upisani u Jedinstveni birački spisak, mogu, posredstvom Ambasade Republike Srbije u Rabatu, podneti zahtev da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Državljani Republike Srbije mogu na osnovu JMBG i broja pasoša ili lične karte elektronskim putem proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak preko zvanične internet stranice Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Pored toga, uvid u podatke koji se vode o biraču može se izvršiti i preko Portala eUprava (usluga eZahtev za upis/izmenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku).

Državljani Republike Srbije koji imaju biračko pravo i upisani su u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, potrebno je da podnesu Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, popunjavanjem obrasca koji možete preuzeti ovde. U obrascu treba naglasiti na kom biračkom mestu lice želi da ostvari svoje pravo.

Državljani Republike Srbije koji imaju biračko pravo, a nisu upisani u Jedinstveni birački spisak, istovremeno sa gore pomenutim zahtevom, neophodno je da podnesu zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, popunjavanjem obrasca, koji možete preuzeti ovde.

Uz čitko popunjen i potpisan zahtev, potrebno je Ambasadi dostaviti i kopiju važeće biometrijske lične karte Republike Srbije ili kopiju važećeg biometrijskoj pasoša Republike Srbije. Ukoliko je lična karta sa čipom, poželjno je priložiti kopiju očitane lične karte, ukoliko je posedujete.

Prijave za glasanje u inostranstvu mogu se podneti, preko Ambasade, najkasnije pet dana pre dana zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 25. novembra 2023. godine u ponoć. Nakon navedenog vremena, zahtevi neće moći da se procesuiraju.

Prijave možete slati na mejl:

srb.emb.morocco@mfa.rs
ambrsrabat@gmail.com