Printer Friendly Version 01. новембар 2023 - Избори: пријављивање за гласање у иностранству @ 2 November 2023 11:51 AM

 

Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић донео Одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине и да су избори заказани за 17. децембар 2023. године.

Бирачи који имају боравиште у Краљевини Мароку, или који ће у тренутку избора боравити у Мароку и који су уписани у Јединствени бирачки списак, могу, посредством Амбасаде Републике Србије у Рабату, поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Држављани Републике Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте електронским путем проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко званичне интернет странице Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа (услуга еЗахтев за упис/измену података у Јединственом бирачком списку).

Држављани Републике Србије који имају бирачко право и уписани су у Јединствени бирачки списак у Републици Србији, потребно је да поднесу Захтев за упис у Јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, попуњавањем обрасца који можете преузети овде. У обрасцу треба нагласити на ком бирачком месту лице жели да оствари своје право.

Држављани Републике Србије који имају бирачко право, а нису уписани у Јединствени бирачки списак, истовремено са горе поменутим захтевом, неопходно је да поднесу захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији, попуњавањем обрасца, који можете преузети овде.

Уз читко попуњен и потписан захтев, потребно је Амбасади доставити и копију важеће биометријске личне карте Републике Србије или копију важећег биометријској пасоша Републике Србије. Уколико је лична карта са чипом, пожељно је приложити копију очитане личне карте, уколико је поседујете.

Пријаве за гласање у иностранству могу се поднети, преко Амбасаде, најкасније пет дана пре дана закључења Јединственог бирачког списка, односно до 25. новембра 2023. године у поноћ. Након наведеног времена, захтеви неће моћи да се процесуирају.

Пријаве можете слати на мејл:

srb.emb.morocco@mfa.rs
ambrsrabat@gmail.com