Printer Friendly Version 28. juli 2023 - Ambasador Bauer se sastao sa gradonačelnicom Grada Rabata, Asmom Rlalu @ 28 July 2023 05:12 PM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Dr Ivan Bauer, razgovarao je sa gradonačelnicom Asmom Rlalu o unapređenju saradnje dva grada. Ambasador Bauer je gradonačelnicu  Rlalu informisao da je  Beograd, u izuzetno jakoj konkurenciji, izabran da bude grad-domaćin najveće svetske izložbe EXPO2027 i naveo da Republika Srbija i Grad Beograd planiraju da, za ovu manifestaciju, izgrade najsavremenije zelene solarne elektrane. Ovom informacijom, ambasador Bauer je načeo razgovor na temu saradnje dva grada u oblasti zaštite životne sredine za koju zna da gradonačelnicu Rlalu posebno interesuje, a vrlo je interesantna i našoj strani.

U tom smislu, ambasador Bauer je upoznao sagovornicu da Grad Beograd ulaže velika sredstva u „zelenu energiju“, i kao dobar primer, izneo projekat koji je 2019. godine proglašen za najbolji projekat za iskorišćenje otpada u energetske svrhe u Evropi. Radi se o projektu izgradnje sanitarne deponije u Vinči u kojoj se preradom otpada može proizvesti gotovo 200 GWh toplotne energije i preko 200 GWh električne energije. Kao još nekoliko  primera dobre „zelene“ prakse u Beogradu, ambasador je naveo projekat „zelenih krovova“, kao i korišćenje električnih autobusa u javnom prevozu, sa posebnim osvrtom na našeg „Vrapca“, koji besplatno prevozi putnike u beogradskoj pešačkoj zoni, što posebno može da bude interesantno za Grad Rabat, odnosno za Medinu, poznatu turističku atrakciju u Rabatu.

Gradonačelnica Rlalu naglasila je da Rabat, iako je „najzeleniji grad“ u Maroku,  radi na poboljšanju infrastrukture, te da Grad Rabat, između ostalog, koristi prečišćene otpadne vode za zalivanje gradskih zelenih površina, kojih u Rabatu ima više od 400 hektara,  a radi se i na nekoliko projekata „zelene energije“, kao što je npr. projekat smanjenja troškova javnog gradskog osvetljenja. Takođe, ona je obavestila ambasadora Bauera, da Rabat planira nabavku posebnih električnih  autobusa za turističke namene (obilazak grada).
Gradonačelnica Asma Rlalu i ambasador Ivan Bauer su se saglasili da se redovno sastaju i razmenjuju mišljenja o unapređenju saradnje dva glavna grada.