Printer Friendly Version 28. јули 2023 - Амбасадор Бауер се састао са градоначелницом Града Рабата, Асмом Рлалу @ 28 July 2023 05:08 PM

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Др Иван Бауер, разговарао је са градоначелницом Асмом Рлалу о унапређењу сарадње два града. Амбасадор Бауер је градоначелницу  Рлалу информисао да је  Београд, у изузетно јакој конкуренцији, изабран да буде град-домаћин највеће светске изложбе ЕXPО2027 и навео да Република Србија и Град Београд планирају да, за ову манифестацију, изграде најсавременије зелене соларне електране. Овом информацијом, амбасадор Бауер је начео разговор на тему сарадње два града у области заштите животне средине за коју зна да градоначелницу Рлалу посебно интересује, а врло је интересантна и нашој страни.

У том смислу, амбасадор Бауер је упознао саговорницу да Град Београд улаже велика средства у „зелену енергију“, и као добар пример, изнео пројекат који је 2019. године проглашен за најбољи пројекат за искоришћење отпада у енергетске сврхе у Европи. Ради се о пројекту изградње санитарне депоније у Винчи у којој се прерадом отпада може произвести готово 200 GWh топлотне енергије и преко 200 GWh електричне енергије. Као још неколико  примера добре „зелене“ праксе у Београду, амбасадор је навео пројекат „зелених кровова“, као и коришћење електричних аутобуса у јавном превозу, са посебним освртом на нашег „Врапца“, који бесплатно превози путнике у београдској пешачкој зони, што посебно може да буде интересантно за Град Рабат, односно за Медину, познату туристичку атракцију у Рабату.

Градоначелница Рлалу нагласила је да Рабат, иако је „најзеленији град“ у Мароку,  ради на побољшању инфраструктуре, те да Град Рабат, између осталог, користи пречишћене отпадне воде за заливање градских зелених површина, којих у Рабату има више од 400 хектара,  а ради се и на неколико пројеката „зелене енергије“, као што је нпр. пројекат смањења трошкова јавног градског осветљења. Такође, она је обавестила амбасадора Бауера, да Рабат планира набавку посебних електричних  аутобуса за туристичке намене (обилазак града).
Градоначелница Асма Рлалу и амбасадор Иван Бауер су се сагласили да се редовно састају и размењују мишљења о унапређењу сарадње два главна града.