Printer Friendly Version 17. juli 2023 - Ambasador Bauer sa direktorom marokanske Agencije za investicije i izvoz (AMDIE) @ 17 July 2023 03:03 PM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Dr Ivan Bauer, susreo se sa direktorom marokanske Agencije za investicije i izvoz (AMDIE), Alijem Sedikijem i sa direktorom za investicije u Ministarstvu investicija, konvergencije i evaluacije javnih politika (MICEPP), Hičam Čaudrijem. Ambasador Bauer je inicirao ovaj sastanak radi potpisivanja Memoranduma o razumevanju (MoR) između Razvojne agencije Srbije (RAS), sa naše strane i AMDIE, sa marokanske.

U veoma srdačnom razgovoru, ambasador Bauer je podsetio na višedecenijsko prijateljstvo Republike Srbije i Kraljevine Maroko, kao i na činjenicu da je ono, u političkom smislu, u ovom trenutku, na najvišem nivou. Ambasador Bauer je izrazio žaljenje što ekonomska razmena ne prati trend uspona u političkim odnosima i rekao da smatra da bi potpisivanje jednog ovakvog sporazuma dalo značajan podsticaj ekonomskoj saradnji naše dve zemlje. On je rekao da postoji veliki potencijal u mnogim sektorima za saradnju, a poseban naglasak je stavio na IT sektor i poljoprivredu, sa čime su se sagovornici u potpunosti složili.

Direktor AMDIE, Ali Sediki, je potvrdio da Republika Srbija ima u Kraljevini Maroko iskrenog prijatelja i izrazio i ličnu zainteresovanost za rad na unapređenju ekonomske saradnje. Potpisivanje MoR smatra kao dobar korak u tom pravcu. On je naveo još nekoliko sektora za koje smatra da imaju potencijal za unapređenje ekonomskih odnosa – sektor proizvodnje auto-delova i tekstilni sektor, sa čim se ambasador Bauer složio.