Printer Friendly Version 15. maj 2023 - Ambasador Bauer u višednevnoj poseti regionu Tanžer-Tetuan-Al Hoceima @ 16 May 2023 03:22 PM

Ambasador Ivan Bauer je, u organizaciji princeze Lale Fatime Zohre i Ministarstva omladine, kulture i komunikacije K. Maroko, sa još nekoliko kolega ambasadora, učestvovao u poseti regiji Tanžer-Tetuan-Al Hoceima.

Tokom vrlo sadržajne posete, ambasadori su imali priliku da se upoznaju sa privrednim potencijalima ove regije, sa različitim socijalnim programima koje u njoj sprovodi, uglavnom, NVO sektor, kao i sa najvažnijim kulturnim spomenicima ovog dela Maroka.

Na početku posete, u Tetuanu, grupa je videla „Palatu umetnosti i kulture“ koja je pretvorena u školu umetnosti i (starih) zanata za ugrožene grupe – decu ometenu u razvoju, žene koje, iz različitih razloga, nisu imale priliku da se obrazuju, kao i za starije osobe koje nisu prošle sekundarni nivo obrazovanja, a žele da to učine u poznim godinama. Ambasadori su posetili radionice, u kojim uglavnom rade deca ometena u razvoju, ali i obišli postavku umetničkih i zanatskih dela ovih mladih majstora.

Organizator je priredio i vrlo edukativnu posetu luci „Tanžer Med“. Predstavnici kompanije su upoznali prisutne ambasadore sa činjenicama da je luka Tanžer Med u poslednjih dvadesetak godina (otkad datira ideja ovog velikog projekta) izrastao u najveću luku u Africi, najveću luku u Mediteranu, kao i 23. najveću luku u svetu.

U Tanžeru je posećena organizacija (NVO) „100% Mame“ („100% Maman“) koja pomaže neudatim trudnicama, kao i ženama žrtvama nasilja u porodici i predrasuda u društvu da prebrode teške trenutke, te da imaju posao, tj. izvor prihoda u teškim periodima za njih. Ova organizacija je osnovana 2006. godine i pružila je neophodnu pomoć preko 5.000. majki u u periodu 2006-2023. godine. Osim pogona u kome mlade žene prave različite odevne predmete, nakit i suvenire, kao i kuhinje koja nudi usluge keteringa spoljnim korisnicima, ove mlade žene imaju i obezbeđenu zdravstvenu negu za sebe i svoju decu, pomoć psihologa u teškim trenucima za njih, nudi im se i pravnu pomoć, briga o deci tokom radnog vremena, smeštaj i hrana. Za ugrožene majke postoji i sigurna kuća.

Tokom posete regiji Tanžer-Tetuan-Al Hoceima, za ambasadore je organizovan i obilazak svih najznačajnijih kulturno-umetničkih spomenika u ovoj regiji.