Printer Friendly Version 15. мај 2023 - Амбасадор Бауер у вишедневној посети региону Танжер-Тетуан-Ал Хоцеима @ 16 May 2023 03:20 PM

Амбасадор Иван Бауер је , у организацији принцезе Лале Фатиме Зохре и Mинистарства омладине, културе и комуникације К. Мароко, са још неколико колега амбасадора, учествовао у посети регији Танжер-Тетуан-Ал Хоцеима.

Током врло садржајне посете, амбасадори су имали прилику да се упознају са привредним потенцијалима ове регије, са различитим социјалним програмима које у њој спроводи, углавном, НВО сектор, као и са најважнијим културним споменицима овог дела Марока.

На почетку посете, у Тетуану, група је видела „Палату уметности и културе“ која је претворена у школу уметности и (старих) заната за угрожене групе – децу ометену у развоју, жене које, из различитих разлога, нису имале прилику да се образују, као и за старије особе које нису прошле секундарни ниво образовања, а желе да то учине у позним годинама. Амбасадори су посетили радионице, у којим углавном раде деца ометена у развоју, али и обишли поставку уметничких и занатских дела ових младих мајстора.

Организатор је приредио и врло едукативну посету луци „Танжер Мед“. Представници компаније су упознали присутне амбасадоре са чињеницама да је лука Танжер Мед у последњих двадесетак година (откад датира идеја овог великог пројекта) израстао у највећу луку у Африци, највећу луку у Медитерану, као и 23. највећу луку у свету.

У Танжеру је посећена организација (НВО) „100% Маме“ („100% Maman“) која помаже неудатим трудницама, као и женама жртвама насиља у породици и предрасуда у друштву да преброде тешке тренутке, те да имају посао, тј. извор прихода у тешким периодима за њих. Ова организација је основана 2006. године и пружила је неопходну помоћ преко 5.000. мајки у у периоду 2006-2023. године. Осим погона у коме младе жене праве различите одевне предмете, накит и сувенире, као и кухиње која нуди услуге кетеринга спољним корисницима, ове младе жене имају и обезбеђену здравствену негу за себе и своју децу, помоћ психолога у тешким тренуцима за њих, нуди им се и правну помоћ, брига о деци током радног времена, смештај и храна. За угрожене мајке постоји и сигурна кућа.

Током посете регији Танжер-Тетуан-Ал Хоцеима, за амбасадоре је организован и обилазак свих најзначајнијих културно-уметничких споменика у овој регији.