Printer Friendly Version Ambasador Bauer predao akreditivna pisma Predsedniku IR Mauritanije @ 9 May 2023 04:06 PM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, predao je u Nuakšotu akreditivna pisma Predsedniku Islamske Republike Mauritanije, Nj.E. Mohamedu Uld Šejk El Gazuaniju, čime je preuzeo dužnost ambasadora Republike Srbije u Islamskoj Republici Mauritaniji, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Rabatu.

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, iskoristio je ovu priliku da prenese pozdrave Predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Predsedniku El Gazuaniju.

U dužem razgovoru koji je ambasador Bauer imao sa Predsednikom El Gazuanijem, on je istakao da Srbija smatra IR Mauritaniju važnim partnerom u Africi i istakao naše opredeljenje da odnose sa našim višedecenijskim prijateljima iz Afrike podignemo na najviši nivo. On je naglasio da Republika Srbija vidi IR Mauritaniju kao najvažnije čvorište u Zapadnoj Africi i kao lidera u regionu Sahela. Ambasador Bauer je rekao da je poznato da je IR Mauritanija izuzetno bogata resursima i potencijalom, posebno apostrofirajući značajan potencijal velikog broja mladih ljudi i potrebu da im se obezbede najbolji mogući uslovi za školovanje. On je podsetio da je zvanični Beograd (tada prestonica SFRJ) bio najveći podržavalac u Evropi, ako ne i šire, pravednih oslobodilačkih ratova koje su naša afrička braća vodila 60-ih godina prošlog veka. I Pokret nesvrstanih, koji je osnovan na inicijativu zvaničnog Beograda, a u kome je aktivno učešće uzela i IR Mauritanija, imao je za ideju da se u bipolarnom svetu u kome se tada živelo čuje i glas Afrike, rekao je ambasador Bauer i podsetio na izuzetno dinamičnu saradnju koju su naše dve zemlje imale u tom periodu, istakavši našu želju da se saradnja vrati na taj nivo. U tom smislu, podvukao je značaj relansiranja intenzivne bilateralne političke saradnje, kao i saradnje na svim drugim poljima, sa idejom stvaranja strateškog partnerstva.