Printer Friendly Version Амбасадор Бауер предао акредитивна писма Председнику ИР Мауританије @ 9 May 2023 04:04 PM

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, предао је у Нуакшоту акредитивна писма Председнику Исламске Републике Мауританије, Њ.Е. Мохамеду Улд Шејк Ел Газуанију, чиме је преузео дужност амбасадора Републике Србије у Исламској Републици Мауританији, на нерезиденцијалној основи, са седиштем у Рабату.

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, искористио је ову прилику да пренесе поздраве Председника Републике Србије, Александра Вучића, Председнику Ел Газуанију.

У дужем разговору који је амбасадор Бауер имао са Председником Ел Газуанијем, он је истакао да Србија сматра ИР Мауританију важним партнером у Африци и истакао наше опредељење да односе са нашим вишедеценијским пријатељима из Африке подигнемо на највиши ниво. Он је нагласио да Република Србија види ИР Мауританију као најважније чвориште у Западној Африци и као лидера у региону Сахела. Амбасадор Бауер је рекао да је познато да је ИР Мауританија изузетно богата ресурсима и потенцијалом, посебно апострофирајући значајан потенцијал великог броја младих људи и потребу да им се обезбеде најбољи могући услови за школовање. Он је подсетио да је званични Београд (тада престоница СФРЈ) био највећи подржавалац у Европи, ако не и шире, праведних ослободилачких ратова које су наша афричка браћа водила 60-их година прошлог века. И Покрет несврстаних, који је основан на иницијативу званичног Београда, а у коме је активно учешће узела и ИР Мауританија, имао је за идеју да се у биполарном свету у коме се тада живело чује и глас Африке, рекао је амбасадор Бауер и подсетио на изузетно динамичну сарадњу коју су наше две земље имале у том периоду, истакавши нашу жељу да се сарадња врати на тај ниво. У том смислу, подвукао је значај релансирања интензивне билатералне политичке сарадње, као и сарадње на свим другим пољима, са идејом стварања стратешког партнерства.