Printer Friendly Version 10. mart 2023 - Ambasador Bauer učestvovao u radu konferencije „Za inkluzivan digitalni svet: inovacije i tehnologija za ravnopravnost polova“ @ 15 March 2023 09:54 AM

Ambasador Ivan Bauer učestvovao je na konferenciji, koju je povodom Dana žena, u saradnji sa ministarkom za solidarnost, socijalnu integraciju i porodicu, Auatif Hajar, organizovala Diplomatska fondacija.

Konferenciju „Za inkluzivan digitalni svet: inovacije i tehnologija za ravnopravnost polova“ otvorila je ministarka za solidarnost, socijalnu integraciju i porodicu, Auatif Hajar. Ona je, podsetivši da je temi ravnopravnosti polova i (ekonomskog) osnaživanja žena Nj.V. kralj Mohamed VI u svom obraćanju naciji povodom nacionalnog praznika dao posebno na značaju, rekla da u Kraljevini Maroko postoje i ustavne i sve zakonske pretpostavke za postizanje pune ravnopravnosti polova. U tom smislu, informisala je diplomatski kor da će 17. marta biti održan prvi sastanak „Nacionalne komisije za ravnopravnost polova“, kojim će predsedavati Premijer Maroka, Aziz Ahnuš. U svom izlaganju ona je podsetila i da je novembra meseca prošle godine lansirana kampanja borbe protiv sajber nasilja nad ženama.

Ambasador Bauer je u svom obraćanju skupu naglasio da, kao i svaki drugi veliki iskoraci u modernoj eri, digitalni svet i društveni mediji sa sobom nose i pozitivne, ali i negativne implikacije. On je skupu poručio da digitalne medije, a naročito društvene medije, po definiciji karakteriše „da oni pripadaju svima, a da istovremeno ne pripadaju nikome“. Dok, sa jedne strane, digitalni svet omogućava ženama da se bolje i lakše povežu u borbi za svoja legitimna prava, naročito u zemljama u kojim su im ta prava uskraćena, sa druge strane digitalni svet je meta onih grupacija koje ga koriste da šire poruke mržnje. Ovaj „rat“ dobronamernih i zlonamernih korisnika prednosti koje donosi digitalna era je sveprisutan i neće nikad prestati te je, u tom smislu, izuzetno važna uloga države, ali i čitavog društva, u kreiranju pravnih okvira koji će omogućiti delotvornu borbu protiv svake vrste digitalnog nasilja, naročito onog koje je usmereno protiv žena i dece, zaključio je ambasador Ivan Bauer.