Printer Friendly Version 06. mart 2023 - Stalna delegacija Narodne skupštine R. Srbije u poseti Maroku @ 13 March 2023 08:31 AM

 

Stalna delegacija Narodne skupštine R. Srbije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana boravila je od 01. do 04. marta 2023. g. u Rabatu.

Osim sastanaka predviđenih u okviru Parlamentarne skupštine Mediterana, za delegaciju je organizovan i sastanak sa g. Lahsenom Hadadom, kopredsedavajućim interparlamentarnom Komitetu EU - Maroko u Veću savetnika marokanskog Parlamenta.

Istakavši istorijske prijateljske veze koje postoje između dve države, g. Hadad je izrazio želju za nastavkom saradnje na svim nivoima. Izneo je nadu da će se razmene između parlamentarnih grupa intenzivirati, kao i da će doprineti unapređenju saradnje i u drugim domenima, naročito privrednom. Preneo je spremnost za češćim razmenama i jačanjem svih aspekata međuparlamentarne saradnje, gde aktiviranje grupa prijateljstava u parlamentima dvaju država može da ima izuzetno značajnu ulogu.

Šef delegacije NS RS Hadži Milorad Stošić je informisao da Grupa prijateljstva sa Marokom u Parlamentu Srbije, sa 35 članova, spada među najbrojnije grupe prijateljstva, što, između ostalog, pokazuje i značaj koji Srbija pridaje odnosima i saradnji sa Marokom. Veroljub Arsić, član Stalne delegacije u PS Mediterana, izneo je spremnost za stvaranje strateškog partnerstva između dve zemlje, izrazivši očekivanje da će se, u narednom periodu, uz zajedničku volju i rad, unaprediti svi oblici saradnje, naročito privredne, koja nije na nivou prijateljstva koje povezuje dve zemlje. Izrazio je nadu da će se i rad MK reaktivirati 2023. g, što će, takođe, podstaći uspešniju i produbljeniju saradnju.

Istakavši volju za proširenje i unapređenje saradnje među različitim telima parlamenata dve zemlje, kao i među samim grupama prijateljstva, V. Arsić je izrazio spremnost da članove Grupe prijateljstva u marokanskom Parlamentu pozove u uzvratnu posetu Srbiji, kako bi se nastavili razgovori o mogućnostima dinamizacije bilateralne saradnje.