Printer Friendly Version 06. март 2023 - Стална делегација Народне скупштине Р. Србије у посети Мароку @ 13 March 2023 08:26 AM

 

Стална делегација Народне скупштине Р. Србије у Парламентарној скупштини Медитерана боравила је од 01. до 04. марта 2023. г. у Рабату.

Осим састанака предвиђених у оквиру Парламентарне скупштине Медитерана, за делегацију је организован и састанак са г. Лахсеном Хададом, копредседавајућим интерпарламентарном Комитету ЕУ - Мароко у Већу саветника мароканског Парламента.

Истакавши историјске пријатељске везе које постоје између две државе, г. Хадад је изразио жељу за наставком сарадње на свим нивоима. Изнео је наду да ће се размене између парламентарних група интензивирати, као и да ће допринети унапређењу сарадње и у другим доменима, нарочито привредном. Пренео је спремност за чешћим разменама и јачањем свих аспеката међупарламентарне сарадње, где активирање група пријатељстава у парламентима двају држава може да има изузетно значајну улогу.

Шеф делегације НС РС Хаџи Милорад Стошић је информисао да Група пријатељства са Мароком у Парламенту Србије, са 35 чланова, спада међу најбројније групе пријатељства, што, између осталог, показује и значај који Србија придаје односима и сарадњи са Мароком. Верољуб Арсић, члан Сталне делегације у ПС Медитерана, изнео је спремност за стварање стратешког партнерства између две земље, изразивши очекивање да ће се, у наредном периоду, уз заједничку вољу и рад, унапредити сви облици сарадње, нарочито привредне, која није на нивоу пријатељства које повезује две земље. Изразио је наду да ће се и рад МК реактивирати 2023. г, што ће, такође, подстаћи успешнију и продубљенију сарадњу.

Истакавши вољу за проширење и унапређење сарадње међу различитим телима парламената две земље, као и међу самим групама пријатељства, В. Арсић је изразио спремност да чланове Групе пријатељства у мароканском Парламенту позове у узвратну посету Србији, како би се наставили разговори о могућностима динамизације билатералне сарадње.