Printer Friendly Version 02. mart 2023 – Ambasador I. Bauer učestvovao na otvaranju 17. plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Mediterana @ 2 March 2023 11:01 AM


Na poziv Predsednika Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), Pedra Rokea, ambasador Ivan Bauer je prisustvovao otvaranju 17. plenarnog zasedanjas PAM, koje se održava 01. i 02. marta 2023. godine u Parlamentu Kraljevine Maroko.

Na otvaranju skupa, prvi se obratio Enam Majara, Predsednik Veća savetnika Parlamenta K. Maroka, poželevši, u ime K. Maroko, dobrodošlicu svim prisutnim. On je iskoristio ovu priliku da izrazi solidarnost sa narodima Turske i Sirije i da izrazi saučešće porodicama preminulih. Zamolio je sve okupljene da se minutom ćutanja oda pošta nastradalim. U svom govoru on je posebno skrenuo pažnju na to u kojoj meri dešavanja u Ukrajini, uz tek prevaziđenu krizu izazvanu pandemijom korona virusa i sveprisutnim problemima koje izazivaju klimatske promene, imaju uticaja na globalne lance snabdevanja, što se posebno oseća u Africi. On smatra da PAM treba da doprinese unapređenju parlamentarne saradnje, da razvija odnose dve obale Mediterana i da konstantno izlazi sa novim  inicijativama na dobrobit svih.

Nakon njega, reč je uzeo Predsednik Veća predstavnika Parlamenta K. Maroko, Rašid Talbi El Alami, koji se, takođe, osvrnuo na globalne geopolitičke i ekonomske posledice, kako ga je nazvao, „rata u Istočnoj Evropi“. On se založio za veći priliv investicija iz predela Severnog u Južni Mediteran zbog postojeće nejednakosti u smislu ukupnih prihoda, životnog standarda stanovništva i sl.

Potom se skupu obratio Predsednik PAM, Pedro Roke, koji se pridružio izrazima saučešća porodicama poginulih u nedavnom zemljotresu. On je istakao da se PAM zalaže za mobilizaciju svih država članica u smilu pružanja pomoći ljudima koji su izgubili svoje domove, a čija brojka prelazi 900 hiljada ugroženih.

U nastavku se, video porukom, obratio prvi Predsednik PAM, Abdevahed Radi, koji je podsetio na entuzijazam koji je postojao kad je PAM osnovan, posebno ističući optimizam koji je postojao devedesetih godina prošlog veka, nakon završetka hladnog rata.

Na kraju otvaranja skupa, prisutnim se, video porukom, obratio i GS UN, Antonio Gutijereš. On je rekao da se moderna civilizacija suočava sa brojnim izazovima (o kojim su govorili i prethodni govornici) i istakao da uloga Parlamenata, kao kreatora zakonodavnih okvira, dobija sve više na značaju.

Imajući u vidu da se u Rabatu održava i sastanak Parlamentarne grupe frankofonije, ambasador Ivan Bauer je, takođe, na marginama ovog skupa, organizovao susret naše proslavljene operske dive i narodne poslanice, Jadranke Jovanović, sa Predsednikom Nacionalne fondacije muzeja Maroka, Mehdijem Kotbijem.