Printer Friendly Version 02. март 2023 – Амбасадор И. Бауер учествовао на отварању 17. пленарног заседања Парламентарне скупштине Медитерана @ 2 March 2023 10:56 AM

На позив Председника Парламентарне скупштине Медитерана (ПАМ), Педра Рокеа, амбасадор Иван Бауер је присуствовао отварању 17. пленарног заседањас ПАМ, које се одржава 01. и 02. марта 2023. године у Парламенту Краљевине Мароко.

На отварању скупа, први се обратио Енам Мајара, Председник Већа саветника Парламента К. Марока, пожелевши, у име К. Мароко, добродошлицу свим присутним. Он је искористио ову прилику да изрази солидарност са народима Турске и Сирије и да изрази саучешће породицама преминулих. Замолио је све окупљене да се минутом ћутања ода пошта настрадалим. У свом говору он је посебно скренуо пажњу на то у којој мери дешавања у Украјини, уз тек превазиђену кризу изазвану пандемијом корона вируса и свеприсутним проблемима које изазивају климатске промене, имају утицаја на глобалне ланце снабдевања, што се посебно осећа у Африци. Он сматра да ПАМ треба да допринесе унапређењу парламентарне сарадње, да развија односе две обале Медитерана и да константно излази са новим  иницијативама на добробит свих.

Након њега, реч је узео Председник Већа представника Парламента К. Мароко, Рашид Талби Ел Алами, који се, такође, осврнуо на глобалне геополитичке и економске последице, како га је назвао, „рата у Источној Европи“. Он се заложио за већи прилив инвестиција из предела Северног у Јужни Медитеран због постојеће неједнакости у смислу укупних прихода, животног стандарда становништва и сл.

Потом се скупу обратио Председник ПАМ, Педро Роке, који се придружио изразима саучешћа породицама погинулих у недавном земљотресу. Он је истакао да се ПАМ залаже за мобилизацију свих држава чланица у смилу пружања помоћи људима који су изгубили своје домове, а чија бројка прелази 900 хиљада угрожених.

У наставку се, видео поруком, обратио први Председник ПАМ, Абдевахед Ради, који је подсетио на ентузијазам који је постојао кад је ПАМ основан, посебно истичући оптимизам који је постојао деведесетих година прошлог века, након завршетка хладног рата.

На крају отварања скупа, присутним се, видео поруком, обратио и ГС УН, Антонио Гутијереш. Он је рекао да се модерна цивилизација суочава са бројним изазовима (о којим су говорили и претходни говорници) и истакао да улога Парламената, као креатора законодавних оквира, добија све више на значају.

Имајући у виду да се у Рабату одржава и састанак Парламентарне групе франкофоније, амбасадор Иван Бауер је, такође, на маргинама овог скупа, организовао сусрет наше прослављене оперске диве и народне посланице, Јадранке Јовановић, са Председником Националне фондације музеја Марока, Мехдијем Котбијем.