Printer Friendly Version 14. decembar - Ambasador Bauer u Tanžeru otvorio izložbu „Putevima rimskih imperatora“ Arheološkog instituta SANU @ 15 December 2022 11:26 AM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, otvorio je, u muzeju „Musée la Kasbah des cultures méditerranéennes“ u Tanžeru, izložbu Arheološkog instituta SANU iz Beograda i Arheološkog parka „Viminacijum“, pod nazivom „Putevima rimskih imperatora“.

Izložba je, u prisustvu velikog broja novinara, pripadnika diplomatskog kora i zvaničnika iz Tanžera i regije Tanžer-Tetuan-Al Hoceima, organizovana povodom obeležavanja 65-godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Maroko, na inicijativu ministara spoljnih poslova naše dve prijateljske zemlje. Ovom izložbom nastavlja se veliki broj aktivnosti kojim će srpska kultura i tradicija biti predstavljene marokanskoj javnosti u okviru „Godine Srbije u Maroku“.

Pored ambasadora Ivana Bauera, na izložbi je govorio i Predsednik Nacionalne Fondacije muzeja Kraljevine Maroko, Mehdi Kotbi.

Očekuje se da će izložbu „Putevima rimskih imperatora“, koja će u Tanžeru biti postavljena do marta meseca 2023. godine, videti veliki broj Marokanaca, ali i stranih turista koji posećuju ovu izuzetno atraktivnu turističku destinaciju. Posetioci će imati priliku da vide biste 18 rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije, što predstavlja jednu petinu svih rimskih imperatora, odnosno najveći broj rimskih imperatora koji su rođeni van Italije. Na izložbi je predstavljena i 3D rekonstrukcija izgleda rimskog legionara rođenog na severu Afrike čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Viminacijumu.