Printer Friendly Version 14. децембар - Амбасадор Бауер у Танжеру отворио изложбу „Путевима римских императора“ Археолошког института САНУ @ 15 December 2022 11:23 AM

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, отворио је, у музеју „Musée la Kasbah des cultures méditerranéennes“ у Танжеру, изложбу Археолошког института САНУ из Београда и Археолошког парка „Виминацијум“, под називом „Путевима римских императора“.

Изложба је, у присуству великог броја новинара, припадника дипломатског кора и званичника из Танжера и регије Танжер-Тетуан-Ал Хоцеима, организована поводом обележавања 65-годишњице од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Краљевине Мароко, на иницијативу министара спољних послова наше две пријатељске земље. Овом изложбом наставља се велики број активности којим ће српска култура и традиција бити представљене мароканској јавности у оквиру „Године Србије у Мароку“.

Поред амбасадора Ивана Бауера, на изложби је говорио и Председник Националне Фондације музеја Краљевине Мароко, Мехди Котби.

Очекује се да ће изложбу „Путевима римских императора“, која ће у Танжеру бити постављена до марта месеца 2023. године, видети велики број Мароканаца, али и страних туриста који посећују ову изузетно атрактивну туристичку дестинацију. Посетиоци ће имати прилику да виде бисте 18 римских императора рођених на тлу Србије, што представља једну петину свих римских императора, односно највећи број римских императора који су рођени ван Италије. На изложби је представљена и 3D реконструкција изгледа римског легионара рођеног на северу Африке чији су посмртни остаци пронађени у Виминацијуму.