Printer Friendly Version 14. oktobar 2022 - Ambasador Bauer sastao se sa Mohamedom Irakijem, Predsednikom i vlasnikom kompanije „Best Buy Maroc“ @ 17 October 2022 11:59 AM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, sastao se sa Mohamedom Irakijem, vlasnikom kompanije „Best Buy Maroc“, koja je jedan od najvećih uvoznika i distributera kancelarijske i informatičke opreme u Maroku, i sa njim razgovarao o unapređenju poslovne saradnje naše dve prijateljske zemlje.

Predsednik kompanije „Best Buy Maroc“, Mohamed Iraki, je iskazao veliko interesovanje za saradnju sa kompanijama iz Srbije, a posebno za uvoz kancelarijskog nameštaja, kao i kancelarijskog materijala. Istakao je da, u ovom trenutku, najveći deo uvoza opreme za kancelarije dolazi iz Kine, ali da je zainteresovan za diversifikiaciju svog uvoza i u tom smislu vidi potencijal za uspostavljanje saradnje njegove kompanije sa kompanijama iz Republike Srbije.

Ambasador Bauer je svog sagovornika upoznao sa činjenicom da naše dve prijateljske zemlje, na žalost, još uvek nemaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, ali ga je informisao da je on tu inicijativu već pokrenuo kod našeg nadležnog ministarstva, kao i u razgovoru sa ministrom industrije i trgovine Kraljevine Maroko, Rijadom Mezuarom. U tom smislu, ambasador Bauer je kontaktirao kopredsedavajućeg Poslovnog saveta Srbija-Maroko, Bušru Utagani, zamolivši je da Mohameda Irakija snabde svim potrebnim informacijama u vezi sa carinskim procedurama prilikom uvoza robe iz Srbije. U razgovoru sa Bušrom Utagani, ambasador Bauer je dogovorio njen sastanak sa Mohamedom Irakijem, ali i zajednički sastanak sve tri strane da bi se nadalje razgovaralo o unapređenju saradnje. Takođe, ambasador Bauer je Mohamedu Irakiju ponudio i ličnu pomoć oko uspostavljanja kontakta sa Privrednom komorom Srbije, kao i sa kompanijama koje su zainteresovane za izvoz u Kraljevinu Maroko.

Ambasador Bauer je iskoristio ovu priliku da upozna svog sagovornika sa činjenicom da je marokanska strana nedavno ratifikovala Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (te je on stupio na snagu), kao i o kontaktima nadležnih ministarstava dve zemlje u vezi sa potpisivanjem Sporazuma koji bi jasnije definisao drumski transport između dve zemlje, što bi dodatno olakšalo poslovnu saradnju kompanija iz Republike Srbije i Kraljevine Maroko.