Printer Friendly Version 27. juli 2022 - Ambasador Bauer prisustvovao otvaranju Međunarodne konferencije „Socijalna zaštita: Kraljevski dugoročni projekat“ @ 4 August 2022 02:47 PM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, prisustvovao je u utorak, 26. jula 2022. godine, otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije na temu „Socijalna zaštita: Kraljevski dugoročni projekat“, koja je, u prisustvu Premijera i svih članova Vlade Kraljevine Maroko, kao i drugih visokih zvaničnika i pripadnika diplomatskog kora, a pod pokroviteljstvom Nj.V. kralja Mohameda VI, održana u Kongresnom centru „Mohamed VI“ u Skiratu.

Skupu su se obratili Premijer Kraljevine Maroko, Aziz Ahnuš, delegirani ministar za pitanja budžeta i Predsednik Asocijacije članova Generalnog inspektorata za finansije (koja je bila i organizator skupa), Fuzi Lekža, ministar ekonomije i finansija, Nadja Fetah, ministar zdravlja i socijalne zaštite, profesor Kalid Ait Taleb i guverner centralne banke Kraljevine Maroko („Bank Al-Maghrib“), Abdellatif Žuahri. Na kraju uvodnog dela konferencije, skupu se, putem video poruke, obratila i Mišel Bašele, Visoki komesar za ljudska prava UN.

Svi govornici istakli su privrženost „govoru Nj.V. kralja Mohameda VI od pre dve godine i njegovoj dugoročnoj strateškoj viziji“ za reformu sistema socijalne zaštite. Premijer Ahnuš je podsetio da je nova Vlada Maroka, odmah po stupanju na dužnost započela socijalni dijalog i da su njegova direktna posledica 22 dekreta koja su doneta u poslednjih nekoliko meseci. On je posebno naglasio važnost „duha solidarnosti“ koji se ogleda u tome da „bogati plaćaju za siromašne“.

Ambasador Bauer je iskoristio svoje prisustvo na skupu da razgovara sa nekolicinom sagovornika i inicira uspostavljanje saradnje sa institucijama u Republici Srbiji.