Printer Friendly Version 26. juli 2022 - Ambasador Bauer prisustvovao 65-tom Svetskom kongresu IAAS @ 3 August 2022 04:29 PM

Na poziv ministra poljoprivrede, ribolova, ruralnog razvoja, voda i šuma, Mohameda Sadikija, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, prisustvovao je, u ponedeljak, 25. jula 2022. godine, otvaranju 65-tog Svetskog kongresa Međunarodne asocijacije studenata poljoprivrede i srodnih nauka (IAAS). Kongres je, u prisustvu visokih zvaničnika Kraljevine Maroko, održan u Institutu za agronomiju i veterinu „Hasan II“ u Rabatu, na temu „Nestašica vode i njeni efekti na sigurnost snabdevanja hranom“.

Ambasador Bauer iskoristio je ovu priliku da obavi odvojene razgovore sa Generalnim sekretarom ministarstva poljoprivrede, ribolova, ruralnog razvoja , voda i šuma, Reduanom Arašom i direktorom Instituta za agronomiju i veterinu „Hasan II“, Abdelazizom El Hraikijem.

U razgovoru sa Generalnim skeretarom ministarstva poljoprivrede Kraljevine Maroko, ambasador Bauer je svog sagovornika upoznao sa činjenicom da postoji ideja o potpisivanju Sporazuma u oblasti poljoprivrede između Kraljevine Maroko i Republike Srbije, o čemu je ambasador Bauer već razgovarao sa predstavnicima našeg ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i predložio zvaničan susret kojom prilikom bi ambasador Bauer marokanskom ministarstvu poljoprivrede uručio Predlog Sporazuma. Generalni sekretar Araš je, iskazujući interesovanje za potpisivanje ovakvog Sporazuma, predložio da se ovaj susret održi na jesen ove godine.

Ambasador Bauer je razgovarao i sa direktorom Instituta za agronomiju i veterinu „Hasan II“, Abdelazizom El Hraikijem, o unapređenju naučne saradnje i razmeni znanja u oblasti poljoprivrede, kao jednoj od oblasti sa veoma visokim potencijalom za buduću saradnju i predložio uspostavljanje kontakta marokanskog instituta sa srodnim institucijama u Republici Srbiji, što je El Hraiki prihvatio.