Printer Friendly Version 01. јули 2022 - Амбасадор Бауер састао се са Копредседавајућом Пословног савета Србија-Мароко @ 1 July 2022 04:07 PM

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са Копредседавајућом Пословног савета Србија-Мароко, Бушром Утагани, са којом је разговарао о унапређењу пословне сарадње наше две пријатељске земље.

Амбасадор Бауер је саговорницу упознао са динамиком стварања правног оквира за олакшавање сарадње наше две земље и информисао у којој се фази налази ратификација различитих, до овог тренутка потписаних, споразума између Републике Србије и Краљевине Мароко. С обзиром на то да би ступање на снагу ових споразума створило претпоставке за повољнију пословну климу, самим тим и унапређење трговинске сарадње Србије и Марока, амбасадор Бауер је замолио госпођу Утагани да се ангажује, са своје стране, за убрзање процедура усвајања ових важних аката.

Такође, амбасадор Иван Бауер је покренуо тему режима олакшица и/или статуса повлашћене нације у трговини између наших земаља, у секторима који су од значаја за сваку од земаља, као претпоставку за евентуално будуће потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Марока. Такође, изнео је идеју да Србија постане регионално чвориште за извоз мароканских производа на Балкан, док би Мароко могао постати регионални центар за дистрибуцију срспких производа у северозападној Африци. Саговорница се сагласила по оба питања, а било је разговора и о унапређењу регионалне, али и сарадње на локалном нивоу, као једном од модуса унапређења укупне привредне сарадње две земље.

Саговорници су се сагласили да се привредници Србије и Марока не познају довољно, што је један од разлога недовољно развијене економске сарадње. С тим у вези, Бушра Утагани је предложила да се, од стране надлежних институција у обе земље, припреме материјали са информацијама које су значајне за пословне људе: подаци о могућностима за инвестирање,  увозне и извозне потребе и могућности, сектори за које постоји обострани интерес за сарадњу, попут аутомобилске индустрије, агроиндустрије, туризма, информационих технологија и друго.