Printer Friendly Version 01. juli 2022 - Ambasador Bauer sastao se sa Kopredsedavajućom Poslovnog saveta Srbija-Maroko @ 1 July 2022 04:05 PM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, sastao se sa Kopredsedavajućom Poslovnog saveta Srbija-Maroko, Bušrom Utagani, sa kojom je razgovarao o unapređenju poslovne saradnje naše dve prijateljske zemlje.

Ambasador Bauer je sagovornicu upoznao sa dinamikom stvaranja pravnog okvira za olakšavanje saradnje naše dve zemlje i informisao u kojoj se fazi nalazi ratifikacija različitih, do ovog trenutka potpisanih, sporazuma između Republike Srbije i Kraljevine Maroko. S obzirom na to da bi stupanje na snagu ovih sporazuma stvorilo pretpostavke za povoljniju poslovnu klimu, samim tim i unapređenje trgovinske saradnje Srbije i Maroka, ambasador Bauer je zamolio gospođu Utagani da se angažuje, sa svoje strane, za ubrzanje procedura usvajanja ovih važnih akata.

Takođe, ambasador Ivan Bauer je pokrenuo temu režima olakšica i/ili statusa povlašćene nacije u trgovini između naših zemalja, u sektorima koji su od značaja za svaku od zemalja, kao pretpostavku za eventualno buduće potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Maroka. Takođe, izneo je ideju da Srbija postane regionalno čvorište za izvoz marokanskih proizvoda na Balkan, dok bi Maroko mogao postati regionalni centar za distribuciju srspkih proizvoda u severozapadnoj Africi. Sagovornica se saglasila po oba pitanja, a bilo je razgovora i o unapređenju regionalne, ali i saradnje na lokalnom nivou, kao jednom od modusa unapređenja ukupne privredne saradnje dve zemlje.

Sagovornici su se saglasili da se privrednici Srbije i Maroka ne poznaju dovoljno, što je jedan od razloga nedovoljno razvijene ekonomske saradnje. S tim u vezi, Bušra Utagani je predložila da se, od strane nadležnih institucija u obe zemlje, pripreme materijali sa informacijama koje su značajne za poslovne ljude: podaci o mogućnostima za investiranje,  uvozne i izvozne potrebe i mogućnosti, sektori za koje postoji obostrani interes za saradnju, poput automobilske industrije, agroindustrije, turizma, informacionih tehnologija i drugo.