Printer Friendly Version 07. juni 2022 - Ambasador Bauer u Marakešu otvorio izložbu „Dva lica pirotskih ćilima“ Etnografskog muzeja iz Beograda @ 10 June 2022 09:49 AM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, otvorio je, u Muzeju tepiha u Marakešu, izložbu Etnografskog muzeja u Beogradu, pod nazivom „Dva lica pirotskih ćilima“.

Izložba je, u prisustvu velikog broja novinara i drugih zvanica iz Marakeša, organizovana povodom obeležavanja 65-godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Maroko, na inicijativu ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića. Ovom izložbom nastavlja se veliki broj aktivnosti kojim će srpska kultura i tradicija biti predstavljene marokanskoj javnosti u okviru „Godine Srbije u Maroku“.

Pored ambasadora Ivana Bauera, na izložbi su govorili i Predsednik Nacionalne Fondacije muzeja Kraljevine Maroko, Mehdi Kotbi, direktor Nacionalnog muzeja tkanja i tepiha “Dar Si Said” u Marakešu, Selima Ait M'Bark, kao i direktor Etnografskog muzeja iz Beograda, Tijana Čolak – Antić Popović.

Očekuje se da će izložbu „Dva lica pirotskih ćilima“, koja će biti postavljena tokom celog leta, videti veliki broj Marokanaca, ali i stranih turista koji će, u ovom periodu, posetiti ovu izuzetno atraktivnu turističku destinaciju. Posetioci će imati priliku da vide najlepše primerke pirotskih ćilima, ali i da se uvere u neverovatnu sličnost tematika, boja i šara srpskih i marokanskih ćilima.