Printer Friendly Version 04. april 2022 - Ambasador Bauer sa gradonačelnicom Rabata obišao lokacije za održavanje izložbi i festivala srpskog filma @ 5 April 2022 05:09 PM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, obišao je sa gradonačelnicom Rabata, Asmom Rlalu, lokacije na kojim bi mogla da bude održana izložba muzeja Nikola Tesla, kao i lokacije pogodne za održavanje „Nedelje srpskog filma“.

Ambasador Ivan Bauer je sa gradonačelnicom Rabata, Asmom Rlalu i savetnikom ministra omladine, kulture i komunikacija, Salahedine Abkarijem, obišao lokacije pogodne za aktivnosti koje je ambasada Republike Srbije u Kraljevini Maroko planirala u okviru obeležavanja „Godine Srbije u Maroku“, na inicijativu ministra spoljnih poslova, Nikole Selakovića.

Prva poseta ostvarena je nacionalnom teatru „Mohamed V“, gde ih je dočekao direktor teatra, Mohamed Benhsain. Direktor Benhsain je ambasadora Bauera upoznao sa mogućnošću održavanja festivala srpskog filma u velikoj sali teatra, kao i izložbe muzeja Nikola Tesla u prostoru na galeriji teatra. Ambasador Bauer je predložio da se u teatru organizuje otvaranje filmskog festivala, a da se projekcije filmova ostalih dana održe u nekom prostoru manjeg kapaciteta i drugačije koncepcije (na mestu gde se okupljaju filmofili).

Nakon toga, posećena je galerija „Mohamed El Fesi“, u neposrednoj blizini Ministarstva omladine, kulture i komunikacija Kraljevine Maroko, kao moguća lokacija izložbe muzeja Nikola Tesla.

Potom je usledio obilazak ekskluzivnog prostora (galerije) u okviru „Kasbah Udaje“, tvrđave iz XII veka, pod zaštitom UNESCO. Ovaj prostor deluje kao idealno mesto za održavanje izložbe muzeja Nikola Tesla.

Posle obilaska „Kasbah Udaje“, gradonačelnica Rabata je ambasadoru Baueru pokazala još jedan izuzetno interesantan prostor za održavanje izložbe muzeja Nikola Tesla – galeriju „Bab Ruah“, koja nije na tako atraktivnoj poziciji kao „Kasbah Udaja“.

Na kraju, gradonačelnica Rabata, savetnik ministra omladine, kulture i komunikacija i ambasador Republike Srbije, Ivan Bauer, obišli su bioskop „Renesans“, mesto okupljanja filmofila u Rabatu. Tamo ih je dočekao direktor bioskopa, Marvan Fašan, koji im je pokazao ovaj prostor.