Printer Friendly Version 02. mart 2022 - Ambasador Bauer sa Predsednikom Vrhovnog suda Maroka @ 3 March 2022 10:24 AM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, sastao se sa Predsednikom Vrhovnog suda i Vrhovnog Saveta sudske vlasti Kraljevine Maroko, Mohamedom Abdenabauijem.

Nakon što su razmenili mišljenja o načinu funkcionisanja pravosudnog sistema u Srbiji, odnosno Maroku, ambasador Ivan Bauer je obavestio Predsednika Vrhovnog suda Maroka da je na referendumu u Srbiji, januara 2022. g, izglasano potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije. Pojasnio je da to podrazumeva promene u oblasti pravosudnog sistema, koje će doneti potpuno nezavistan pravosudni sistem u Srbiji. Dodao je i da je planirano da se promeni, tj. vrati ime najviše sudske instance u Vrhovni sud Republike Srbije (sada Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije).
Ambasador Ivan Bauer je Predsedniku Abdenabauiju preneo pozdrave Predsednika našeg Vrhovnog kasacionog suda, gospođe Jasmine Vasović, kao i poziv da poseti Beograd. Istovremeno, izneo je spremnost za saradnju naših sudskih i pravosudnih organa sa marokanskim institucijama.

Predsednik Vrhovnog suda Maroka je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, napomenuvši da bi to bila odlična prilika za razmenu mišljenja, iskustava i informacija sa pravosudnim sistemom Srbije, sa kojim do sada nisu sarađivali.

Ambasador Ivan Bauer je, ovom prilikom, obavestio sagovornika o 65. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa, istakavši da prijateljstvo i međusobno razumevanje i poštovanje povezuju Srbiju i Maroko mnogo duže, još od vremena borbe marokanskog oslobodilačkog pokreta za nezavisnost. Pozvao ga je na izložbu arhivske građe koja će marokanskoj javnosti predstaviti pojedine segmente naših bogatih bilateralnih odnosa, obavestivši istovremeno, da će pomenutu izložbu otvoriti potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Maja Gojković.