Printer Friendly Version 02. март 2022 - Амбасадор Бауер са Председником Врховног суда Марока @ 3 March 2022 10:23 AM

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, састао се са Председником Врховног суда и Врховног Савета судске власти Краљевине Мароко, Мохамедом Абденабауијем.

Након што су разменили мишљења о начину функционисања правосудног система у Србији, односно Мароку, амбасадор Иван Бауер је обавестио Председника Врховног суда Марока да је на референдуму у Србији, јануара 2022. г, изгласано потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије. Појаснио је да то подразумева промене у области правосудног система, које ће донети потпуно независтан правосудни систем у Србији. Додао је и да је планирано да се промени, тј. врати име највише судске инстанце у Врховни суд Републике Србије (сада Врховни касациони суд Републике Србије).

Амбасадор Иван Бауер је Председнику Абденабауију пренео поздраве Председника нашег Врховног касационог суда, госпође Јасмине Васовић, као и позив да посети Београд. Истовремено, изнео је спремност за сарадњу наших судских и правосудних органа са мароканским институцијама.

Председник Врховног суда Марока је са задовољством прихватио позив, напоменувши да би то била одлична прилика за размену мишљења, искустава и информација са правосудним системом Србије, са којим до сада нису сарађивали.

Амбасадор Иван Бауер је, овом приликом, обавестио саговорника о 65. годишњици успостављања дипломатских односа, истакавши да пријатељство и међусобно разумевање и поштовање повезују Србију и Мароко много дуже, још од времена борбе мароканског ослободилачког покрета за независност. Позвао га је на изложбу архивске грађе која ће мароканској јавности представити поједине сегменте наших богатих билатералних односа, обавестивши истовремено, да ће поменуту изложбу отворити потпредседник Владе и министар културе и информисања Републике Србије, Маја Гојковић.