Printer Friendly Version 02. mart 2022 - Ambasador Bauer prisustvovao svečanosti početka štampanja prigodnih maraka u Pošti Maroka povodom „Godine Srbije u Maroku“ @ 2 March 2022 08:50 AM

  

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko, Ivan Bauer, je zajedničkim simboličnim potpisivanjem prvih primeraka prigodnih poštanskih maraka, sa direktorom Pošte Maroka, Amin Benželun Tuimijem, svečano obeležio početak „Godine Srbije u Maroku“.

Ambasador Ivan Bauer i direktor Pošte Maroka, Amin Benželun Tuimi, svečano su 01. marta 2022. g. pustili u štampu posebno izdanje poštanskih markica, čime je simbolično označen početak obeležavanja 65. godišnjice diplomatskih odnosa između Srbije i Maroka.
U obraćanju, ambasador Ivan Bauer je podvukao da su odnosi između nekadašnje Jugoslavije, sada Srbije, mnogo dublji i duži, nego što to pokazuje godišnjica obeležavanja diplomatskih odnosa. Izneo je da je Srbija, odnosno tadašnja Jugoslavija, održavala stalne kontakte sa pokretom za oslobođenje Maroka pre nego što je Kraljevina Maroko stekla punu nezavisnost i bila jedan od njegovih najvećih podržavalaca. O tome, i o značaju naših odnosa, najbolje svedoče reči ministra prosvete i zdravlja Kraljevine Maroko, Jusufa Belabesa, tokom posete Beogradu 1962. godine: „Za Maroko, posle Francuske, Jugoslavija (Srbija) je politički najznačajnija zemlja“.
Obeležavanje 65 godina diplomatskih odnosa pokazuje da nismo zaboravili našu istoriju, kao i da nastavljamo da radimo na jačanju i produbljenju prijateljstva i saradnje između naše dve zemlje i naša dva naroda, naglasio je ambasador Ivan Bauer.
Tokom ceremonije, okupljenima su se obratili i direktor Pošte, A. Benželun Tuimi i direktorka Direkcije za kulturnu saradnju u marokanskom ministarstvu spoljnih poslova, Nadia El Hnot.