Printer Friendly Version 02. март 2022 - Амбасадор Бауер присуствовао свечаности почетка штампања пригодних марака у Пошти Марока поводом „Године Србије у Мароку“ @ 2 March 2022 08:47 AM

      

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко, Иван Бауер, је заједничким симболичним потписивањем првих примерака пригодних поштанских марака, са директором Поште Марока, Амин Бенжелун Туимијем, свечано обележио почетак „Године Србије у Мароку“.

Амбасадор Иван Бауер и директор Поште Марока, Амин Бенжелун Туими, свечано су 01. марта 2022. г. пустили у штампу посебно издање поштанских маркица, чиме је симболично означен почетак обележавања 65. годишњице дипломатских односа између Србије и Марока.
У обраћању, амбасадор Иван Бауер је подвукао да су односи између некадашње Југославије, сада Србије, много дубљи и дужи, него што то показује годишњица обележавања дипломатских односа. Изнео је да је Србија, односно тадашња Југославија, одржавала сталне контакте са покретом за ослобођење Марока пре него што је Краљевина Мароко стекла пуну независност и била један од његових највећих подржавалаца. О томе, и о значају наших односа, најбоље сведоче речи министра просвете и здравља Краљевине Мароко, Јусуфа Белабеса, током посете Београду 1962. године: „За Мароко, после Француске, Југославија (Србија) је политички најзначајнија земља“.
Обележавање 65 година дипломатских односа показује да нисмо заборавили нашу историју, као и да настављамо да радимо на јачању и продубљењу пријатељства и сарадње између наше две земље и наша два народа, нагласио је амбасадор Иван Бауер.
Током церемоније, окупљенима су се обратили и директор Поште, А. Бенжелун Туими и директорка Дирекције за културну сарадњу у мароканском министарству спољних послова, Надиа Ел Хнот.