Printer Friendly Version 19. novembar 2021 - Ambasador Bauer sa ministrom kulture, omladine i komunikacija, Mohamedom Mehdijem Bensaidom i sa savetnikom kralja Mohameda VI, Andre Azulajom, o bilateralnoj saradnji @ 23 November 2021 08:20 AM

Ambasador R. Srbije u K. Maroko, Ivan Bauer, prisustvovao je 18. novembra 2021. g. izložbi najnovijih arheoloških otkrića, koja je organizovana u okviru proslave Dana nezavisnosti Maroka.
Tokom ove manifestacije, ambasador Bauer je iskoristio priliku za kraći razgovor sa ministrom kulture, omladine i komunikacija, Mohamedom Mehdijem Bensaidom, kao i sa savetnikom kralja Mohameda VI, Andre Azulajom, kojima je ukratko predstavio inicijative u oblasti kulture, predviđene za 2022. g., koja je proglašena „Godinom Srbije u Maroku“, a u okviru obeležavanja 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dogovoreno je da se u budućim kontaktima detaljnije dogovore modaliteti buduće saradnje, kako u pogledu manifestacija tokom 2022. g, tako i u cilju produbljenja i proširenja bilateralne saradnje.
Na izložbi su predstavljene 32 školjke - minđuše, oblikovane od morskih puževa, stare između 142.000 i 150.000 godina, koje su pronađene u pećini Bizmun (zapadni deo Maroka). Ovo su do sada najstariji pronađeni ukrasi ove vrste, koji, prema rečima stručnjaka, ukazuju na značajno prisustvo ljudske civilizacije u severnoj Africi u tom periodu, kao i na najstarije ljudsko simboličko ponašanje.