Printer Friendly Version 19. новембар 2021 - Амбасадор Бауер са министром културе, омладине и комуникација, Мохамедом Мехдијем Бенсаидом и са саветником краља Мохамеда VI, Андре Азулајом, о билатералној сарадњи @ 23 November 2021 08:19 AM

Амбасадор Р. Србије у К. Мароко, Иван Бауер, присуствовао је 18. новембра 2021. г. изложби најновијих археолошких открића, која је организована у оквиру прославе Дана независности Марока.
Током ове манифестације, амбасадор Бауер је искористио прилику за краћи разговор са министром културе, омладине и комуникација, Мохамедом Мехдијем Бенсаидом, као и са саветником краља Мохамеда VI, Андре Азулајом, којима је укратко представио иницијативе у области културе, предвиђене за 2022. г., која је проглашена „Годином Србије у Мароку“, а у оквиру обележавања 65 година од успостављања дипломатских односа. Договорено је да се у будућим контактима детаљније договоре модалитети будуће сарадње, како у погледу манифестација током 2022. г, тако и у циљу продубљења и проширења билатералне сарадње.
На изложби су представљене 32 шкољке - минђуше, обликоване од морских пужева, старе између 142.000 и 150.000 година, које су пронађене у пећини Бизмун (западни део Марока). Ово су до сада најстарији пронађени украси ове врсте, који, према речима стручњака, указују на значајно присуство људске цивилизације у северној Африци у том периоду, као и на најстарије људско симболичко понашање.