Printer Friendly Version 13. novembar 2021 - Ambasador I. Bauer sa direktorom Nacionalne biblioteke Maroka, Mohamedom El Feranom, o jačanju saradnje između biblioteka dve države @ 15 November 2021 01:15 PM

U susretu 12.11.2021. g. ambasador I. Bauer i direktor Nacionalne biblioteke Maroka Mohamed El Feran razgovarali su o mogućnostima razvoja saradnje između biblioteka dve države, posebno imajući u vidu da se 2022. g. navršava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Maroka. Ambasador Bauer je napomenuo da ovaj vid saradnje već ima pravni okvir, imajući u vidu da je 2019.g . potpisan Protokol o saradnji između Narodne biblioteke R. Srbije i Nacionalne biblioteke K. Maroko, što u velikoj meri olakšava buduću saradnju. Dodao je da, sa naše strane, postoje želja i spremnost da se potpisani Protokol i konkretizuje. Ukazao je i da su se, tokom posete Maroku, maja 2021. g, MSP R. Srbije i MIP Maroka dogovorili da se 2022. g. proglasi „Godinom Srbije u Maroku“ i „Godinom Maroka u Srbiji“, što otvara dodatne mogućnosti za realizaciju brojnih kulturnih i naučno-obrazovnih manifestacija, koje imaju za cilj da približe dve zemlje i njihove narode.
U tom kontekstu, ambasador Bauer je izneo inicijativu da se organizuje izložba Arhiva Jugoslavije, koja sadrži dokumenta o uspostavljanju odnosa, mnogobrojne slike i prepisku zvaničnika Maroka i SFRJ, a koja bi mogla da se otvori u Nacionalnoj biblioteci Maroka na dan kada su uspostavljeni odnosi između dve zemlje. Istovremeno, izrazio je želju da se, u toku naredne godine, priredi književno veče, tokom koga bi se promovisali srpski pisci i njihova dela, od kojih bi neko moglo biti objavljeno i u Maroku. Na taj način bi se marokanska publika upoznala sa srpskim autorima i književnošću, što bi pozitivno uticalo na razmene i u drugim poljima. Ambasador je dodao da bi i u Beogradu, u Narodnoj biblioteci, moglo da se organizuje književno veče, koje bi srpskoj publici omogućilo da se upozna sa marokanskim piscima i njihovim delima.
Direktor Mohamed El Feran je izrazio veliki interes za organizovanje bilo koje aktivnosti koja bi podstakla kulturni i naučni aspekt saradnje između Srbije i Maroka.