Printer Friendly Version 27. oktobar 2021 - Ambasador Ivan Bauer sa Mehdijem Kotbijem, predsednikom Nacionalne fondacije muzeja o saradnji u oblasti kulture između Srbije i Maroka @ 28 October 2021 03:20 PM

Ambasador Republike Srbije u Rabatu Ivan Bauer sastao se sa predsednikom Nacionalne fondacije muzeja Mehdijem Kotbijem sa kojim je razmotrio konkretne aktivnosti koje bi se mogle organizovati 2022. g. u Maroku, u cilju obeležavanja 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.
Ambasador je iskazao želju da se ta prilika iskoristi za veće kulturno, istorijsko i naučno predstavljanje Srbije u Maroku i Maroka u Srbiji i podsetio na inicijativu koju su izneli ministri spoljnih poslova Nikola Selaković i Naser Burita, da se 2022. godina proglasi „Godinom Srbije u Maroku“ i „Godinom Maroka u Srbiji”.
U tom cilju, ambasador Bauer je predstavio pet izložbi koje bi mogle biti organizovane u Maroku, koje je sagovornik ocenio veoma interesantnim, posebno u kontekstu približavanja kultura i tradicija dvaju zemalja. Dva sagovornika su, potom, razmotrila nekoliko predloga izložbenih prostora u kojim bi izložbe mogle biti organizovane. Zaključili su da se, nakon dostavljanja još nekih podataka potrebnih za organizaciju izložbi, susretnu ponovo i odrede prostore koji bi bili najatraktivniji, ne bi li izložbe zabeležile što veći uspeh.
Ambasador Bauer je podvukao i značaj intenzivnije promocije naše zemlje, u budućnosti, u oblasti kulture i nauke u Maroku, ali i Maroka u Srbiji, kao jedan od veoma važnih segmenata ukupnih međusobnih odnosa. Izrazio je nadu i očekivanje da će se saradnja u ovom domenu, u periodu koji dolazi, dodatno produbiti i ojačati.