Printer Friendly Version 04. oktobar 2021 - Ambasador Bauer se sastao sa gđom Nadiom El Hnot, direktorkom za saradnju i aktivnosti u oblasti kulture u marokanskom MIP @ 5 October 2021 12:16 PM

Ambasador Ivan Bauer imao je 01.10.2021. g. susret sa gđom Nadiom El Hnot, direktorkom za saradnju i aktivnosti u oblasti kulture u marokanskom MIP, sa kojom je razgovarao o mogućnostima jačanja i proširenja saradnje u oblasti kulture između Srbije i Maroka.
Ambasador Srbije u Rabatu upoznao je sagovornicu sa inicijativom MSP R. Srbije N. Selakovića i MIP Maroka N. Burite (tokom posete MSP N. Selakovića Maroku, maja 2021. g) da se 2022. godina proglasi „Godinom Srbije u Maroku“ i „Godinom Maroka u Srbiji“. Dodao je i da se naredne godine navršava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ukazavši na želju da se ta prilika iskoristi za veće kulturno, istorijsko i naučno predstavljanje Srbije u Maroku i Maroka u Srbiji, što će omogućiti bolje upoznavanje dve zemlje i naroda.
U tom cilju, ambasador Bauer je predložio više manifestacija, kao što su organizovanje više izložbi, naučnih skupova, koncerata, učešće na sajmu knjiga, prevođenje dela srpskih književnika, predstavljanje srpskog filma, muzike i drugih vidova srpskog umetničkog i kulturnog stvaralaštva. Ukazao je na veliki interes Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije za realizaciju pomenutih aktivnosti.
Tokom razgovora, izraženo je veliko zadovoljstvo zbog želje Srbije da unapredi i dodatno razvije saradnju u oblasti kulture. Izneta je želja da se sačini pravni okvir saradnje između pojedinih kulturno – obrazovnih institucija, što bi, takođe, podstaklo dalji razvoj međusobnih odnosa.
U čast jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa, obostrano je ocenjeno oportunim da se u R. Srbiji i K. Maroko upriliči prigodno izdanje poštanskih maraka.
U toku susreta, razgovarano je i o saradnji između gradova i regiona i značaju koji ovaj segment saradnje ima za jačanje ukupnih odnosa i približavanje dve zemlje. Razgovaralo se o idejama za povezivanje gradova Beograda i Rabata, Novog Sada i Meknesa, Subotice i Fesa, kao i AP Vojvodina i regiona Kazablanka-Setat.
Jedna od tema razgovora bila je i razmena studenata. U tom pogledu, ambasador Bauer je izneo nadu da će se broj studenata u okviru projekta „Svet u Srbiji“ u narednom periodu povećati, izrazivši, takođe, želju da se ostvari saradnja između univerziteta dve zemlje i i da se ispitaju mogućnosti za razmenu studenata u oblastima od interesovanja, poput stranih jezika, arheologije i sl.
Na kraju razgovora, izraženo je zadovoljstvo zbog dosadašnje uspešne saradnje između Srbije i Maroka i izneto očekivanje da će se razmene i aktivnosti koje imaju za cilj jačanje međusobne saradnje dodatno intenzivirati u narednom periodu.