Printer Friendly Version 04. октобар 2021 - Амбасадор Бауер се састао са гђом Надиом Ел Хнот, директорком за сарадњу и активности у области културе у мароканском МИП @ 5 October 2021 12:13 PM

Амбасадор Иван Бауер имао је 01.10.2021. г. сусрет са гђом Надиом Ел Хнот, директорком за сарадњу и активности у области културе у мароканском МИП, са којом је разговарао о могућностима јачања и проширења сарадње у области културе између Србије и Марока.
Амбасадор Србије у Рабату упознао је саговорницу са иницијативом МСП Р. Србије Н. Селаковића и МИП Марока Н. Бурите (током посете МСП Н. Селаковића Мароку, маја 2021. г) да се 2022. година прогласи „Годином Србије у Мароку“ и „Годином Марока у Србији“. Додао је и да се наредне године навршава 65 година од успостављања дипломатских односа, указавши на жељу да се та прилика искористи за веће културно, историјско и научно представљање Србије у Мароку и Марока у Србији, што ће омогућити боље упознавање две земље и народа.
У том циљу, амбасадор Бауер је предложио више манифестација, као што су организовање више изложби, научних скупова, концерата, учешће на сајму књига, превођење дела српских књижевника, представљање српског филма, музике и других видова српског уметничког и културног стваралаштва. Указао је на велики интерес Министарства културе и информисања Р. Србије за реализацију поменутих активности.
Током разговора, изражено је велико задовољство због жеље Србије да унапреди и додатно развије сарадњу у области културе. Изнета је жеља да се сачини правни оквир сарадње између појединих културно – образовних институција, што би, такође, подстакло даљи развој међусобних односа.
У част јубилеја успостављања дипломатских односа, обострано је оцењено опортуним да се у Р. Србији и К. Мароко уприличи пригодно издање поштанских марака.
У току сусрета, разговарано је и о сарадњи између градова и региона и значају који овај сегмент сарадње има за јачање укупних односа и приближавање две земље. Разговарало се о идејама за повезивање градова Београда и Рабата, Новог Сада и Мекнеса, Суботице и Феса, као и АП Војводина и региона Казабланка-Сетат.
Једна од тема разговора била је и размена студената. У том погледу, амбасадор Бауер је изнео наду да ће се број студената у оквиру пројекта „Свет у Србији“ у наредном периоду повећати, изразивши, такође, жељу да се оствари сарадња између универзитета две земље и и да се испитају могућности за размену студената у областима од интересовања, попут страних језика, археологије и сл.
На крају разговора, изражено је задовољство због досадашње успешне сарадње између Србије и Марока и изнето очекивање да ће се размене и активности које имају за циљ јачање међусобне сарадње додатно интензивирати у наредном периоду.