Printer Friendly Version 17. septembar 2021 - Ambasador Bauer o saradnji sa Marokom u regionalnim i međunarodnim organizacijama @ 17 September 2021 12:11 PM

Ambasador Republike Srbije u Kraljevini Maroko Ivan Bauer razgovarao je sa direktorom Direkcije za Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije u MIP Maroka Reduanom Huseinijem. Konstatovano je da postoji puno oblasti za jačanje saradnje i njeno proširenje, u skladu sa vrednostima i ciljevima koje dele obe zemlje. Jedna od njih je i saradnja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja. U tom pogledu, ambasador Bauer je istakao značaj skupa koji se u oktobru 2021. g. održava u Beogradu, ukazavši da bi veliko prisustvo visokih zvanica, posebno zemalja osnivača Pokreta, među kojima je i Maroko, pokazalo da Nesvrstani žele da se njihov glas čuje i njihovi principi poštuju, kao i da se prilagođava promenama koje zahvataju svet. Naglasio je želju Srbije, kao jedne od zemalja osnivača Pokreta nesvrstanih, da se ideje na kojima ovaj Pokret počiva, a koje su svoje utemeljenje upravo dobile u Beogradu pre 60 godina, reafirmišu i da Pokret nesvrstanih, u novim međunarodnim okolnostima sveta koji teži ka multipolarnosti, zauzme poziciju koja mu pripada.
Napomenuvši značaj prijateljstva koji povezuje dve zemlje, ambasador je izrazio želju za jačanjem i dinamizacijom bilateralnih odnosa, dodajući da je uspešna poseta MSP R. Srbije N. Selakovića Maroku predstavljala prvi korak u tom cilju, podsetivši da je to prva poseta koju je naš ministar Selaković učinio nekoj afričkoj zemlji. Obavestio je sagovornika da se 2022. g. navršava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Maroka, izrazivši nadu da će obe strane to iskoristiti da kulturnim i razmenama u drugim domenima, podstaknu bliže upoznavanje i približavanje dve zemlje i naroda. Naglašavajući značaj daljeg razvoja ekonomskih odnosa naše dve zemlje, dva sagovornika su se složili da je bolje međusobno poznavanje kultura osnovni preduslov za razvoj svih odnosa između dve zemlje i naroda.
Ambasador Bauer i direktor Husaini složili su se o potrebi čvršće saradnje i bolje koordinacije između Srbije i Maroka u međunarodnim organizacijama i dogovorili da na tu temu imaju stalnu komunikaciju.