Printer Friendly Version 17. септембар 2021 - Амбасадор Бауер о сарадњи са Мароком у регионалним и међународним организацијама @ 17 September 2021 11:54 AM

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Мароко Иван Бауер разговарао је са директором Дирекције за Уједињене нације и међународне организације у МИП Марока Редуаном Хусеинијем. Констатовано је да постоји пуно области за јачање сарадње и њено проширење, у складу са вредностима и циљевима које деле обе земље. Једна од њих је и сарадња у оквиру Покрета несврстаних земаља. У том погледу, амбасадор Бауер је истакао значај скупа који се у октобру 2021. г. одржава у Београду, указавши да би велико присуство високих званица, посебно земаља оснивача Покрета, међу којима је и Мароко, показало да Несврстани желе да се њихов глас чује и њихови принципи поштују, као и да се прилагођава променама које захватају свет. Нагласио је жељу Србије, као једне од земаља оснивача Покрета несврстаних, да се идеје на којима овај Покрет почива, а које су своје утемељење управо добиле у Београду пре 60 година, реафирмишу и да Покрет несврстаних, у новим међународним околностима света који тежи ка мултиполарности, заузме позицију која му припада.
Напоменувши значај пријатељства који повезује две земље, амбасадор је изразио жељу за јачањем и динамизацијом билатералних односа, додајући да је успешна посета МСП Р. Србије Н. Селаковића Мароку представљала први корак у том циљу, подсетивши да је то прва посета коју је наш министар Селаковић учинио некој афричкој земљи. Обавестио је саговорника да се 2022. г. навршава 65 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Марока, изразивши наду да ће обе стране то искористити да културним и разменама у другим доменима, подстакну ближе упознавање и приближавање две земље и народа. Наглашавајући значај даљег развоја економских односа наше две земље, два саговорника су се сложили да је боље међусобно познавање култура основни предуслов за развој свих односа између две земље и народа.
Амбасадор Бауер и директор Хусаини сложили су се о потреби чвршће сарадње и боље координације између Србије и Марока у међународним организацијама и договорили да на ту тему имају сталну комуникацију.