Printer Friendly Version 08. septembar 2021 - Ekonomska saradnja između Srbije i Maroka @ 13 September 2021 12:27 PM

Ambasador Ivan Bauer imao je 08.09.2021. g. susret sa Jusefom El Barijem, generalnim direktorom Marokanske agencije za razvoj investicija i izvoza, sa kojim je razmenio mišljenja o mogućnostima razvoja i jačanja ekonomske saradnje između Srbije i Maroka.
Ambasador Srbije u Rabatu upoznao je sagovornika sa trenutnom ekonomskom situacijom u Srbiji, velikim ulaganjima u infrastrukturu u poslednjih sedam godina, nivoom stranih direktnih investicija koje Srbija privlači na godišnjem nivou, kao i sa makroekonomskim pokazateljima u poslednjih nekoliko godina. Skrenuo je pažnju da su naše dve države komplementarne u privlačenju investicija u slične sektore, navodeći kao primer automobilski klaster (proizvođači auto delova), gde veliki broj najvećih svetskih „komponentaša“ ima fabrike i u Srbiji i u Maroku. Istovremeno, predložio je saradnju na zajedničkom privlačenju investicija, gde bi Srbija bila „kapija“ stranim investitorima na tržišta Centralne i Istočne Evrope, a Maroko na tržišta Zapadne Evrope.
Tokom susreta, amb. Bauer je J. El Bariju uručio Nacrt memoranduma o razumevanju o saradnji između Marokanske agencije za razvoj investicija i izvoza (AMDIE) i Razvojne agencije Srbije (RAS). Predložio je da se, nakon potpisivanja krovnog sporazuma, saradnja uspostavi i na nivou regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, sve u cilju unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje.
J. El Bari je izrazio spremnost da se Memorandum o razumevanju potpiše u najskorije vreme, ukazavši da će dve strane na tome zajednički raditi.