Printer Friendly Version 08. септембар 2021 - Економска сарадња између Србије и Марока @ 13 September 2021 12:25 PM

Амбасадор Иван Бауер имао је 08.09.2021. г. сусрет са Јусефом Ел Баријем, генералним директором Мароканске агенције за развој инвестиција и извоза, са којим је разменио мишљења о могућностима развоја и јачања економске сарадње између Србије и Марока.
Амбасадор Србије у Рабату упознао је саговорника са тренутном економском ситуацијом у Србији, великим улагањима у инфраструктуру у последњих седам година, нивоом страних директних инвестиција које Србија привлачи на годишњем нивоу, као и са макроекономским показатељима у последњих неколико година. Скренуо је пажњу да су наше две државе комплементарне у привлачењу инвестиција у сличне секторе, наводећи као пример аутомобилски кластер (произвођачи ауто делова), где велики број највећих светских „компоненташа“ има фабрике и у Србији и у Мароку. Истовремено, предложио је сарадњу на заједничком привлачењу инвестиција, где би Србија била „капија“ страним инвеститорима на тржишта Централне и Источне Европе, а Мароко на тржишта Западне Европе.
Током сусрета, амб. Бауер је Ј. Ел Барију уручио Нацрт меморандума о разумевању о сарадњи између Мароканске агенције за развој инвестиција и извоза (AMDIE) и Развојне агенције Србије (РАС). Предложио је да се, након потписивања кровног споразума, сарадња успостави и на нивоу регионалних и локалних развојних агенција, све у циљу унапређења економских односа две земље.
Ј. Ел Бари је изразио спремност да се Меморандум о разумевању потпише у најскорије време, указавши да ће две стране на томе заједнички радити.