Printer Friendly Version 25. maj 2021. godine - Selaković čestitao Dan Afrike @ 25 May 2021 12:09 PM

 

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku povodom obeležavanja Dana Afrike u kojoj je poželeo prosperitet i blagostanje svim afričkim zemljama i narodima.

Selaković je podsetio da se u Srbiji od 2017. godine 25. maj obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike i da je time naša zemlja pokazala želju da neguje i brižljivo gradi saradnju sa afričkim zemljama.

U čestitki se navodi da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa afričkim zemljama sa kojima je povezuje tradicionalno prijateljstvo koje datira još iz perioda SFRJ i dodaje se da se ti odnosi temelje na principima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, ali i saradnje i solidarnosti.

Ministar je u čestitki podvukao opredeljenje Srbije za intenziviranje političkih, ekonomskih, kulturnih i obrazovnih veza sa afričkim zemljama, posebno ističući višegodišnji program stipendija za mlade iz afričkih zemalja za studiranje na univerzitetima u Srbiji koji se nastavlja i ove godine.

Takođe, Selaković je ukazao na značaj saradnje sa afričkim zemljama u multilateralnim forumima, od kojih je posebno istakao Unesko.

Ministar je u čestitki upućenoj afričkim kolegama, a koju je stalnim delegacijama afričkih zemalja pri Unesku distribuirala Stalna delegacija Srbije pri ovoj organizaciji, izrazio posebno zadovoljstvo što je i ove godine nastavljena tradicija obeležavanja Dana Afrike i pod okriljem Uneska napominjući da je Srbija i finansijski podržala održavanje manifestacije „Nedelja Afrike“ u Unesku. Dodao je da Srbija snažno podržava aktivnosti ove organizacije u afričkim zemljama, kao i da se naša zemlja zalaže za što sadržajniju i sveobuhvatniju podršku Uneska Africi.