Printer Friendly Version Актуелни режим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документацијарежим уласка и транзита страних држављана који немају регулисан боравак у Р.Србији - појашњења и потребна документација @ 19 May 2020 05:19 PM

Деца страни држављани до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују горенаведен негативан тест.
Радно тело Владе (Комисија), сходно датим овлашћењима, одређује услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију. Радно тело Владе, изузетно, може дозволити улазак на територију Републике Србије страном држављанину и ако не поседује негативан РСК. тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако за то постоје нарочито оправдани разлози.
Под нарочито оправданим разлозима, према ставу Комисије, сматра се, примера ради, транзит страних држављана кроз територију Републике Србије, као и спајање породице (случај да ближи члан породице улази у Републику Србију и борави у истом породичном домаћинству - супружници, деца, родитељи), те у таквим случајевима негативан тест није обавезан услов уласка у земљу - што се јасно констатује у издатој дозволи (транзитни путници добијају дозволу под условом да за одређени број сати морају да напусте територију Р.Србије, док се члановима породице, у другом случају, изриче обавезна мера изолације у кућним условима).
Ради пружања адекватних информација од стране ДКП РС страним држављанима који се обраћају овим поводом, у прилогу достављамо листу потребних информација и документације која је потребна за израду и издавање дозволе од стране Комисије за давање дозволе за улазак на територију Републике Србије у режиму примене заштитних мера од болести COVID-19. 
У досадашњој пракси констатовано је да је велики број захтева непотпун, што, у словима више стотина захтева дневно, доводи до отежане обраде истих.
Такође, када је у питању пријем захтева од стране ДКП РС, указујемо да страна ДКП у Београду треба у редовном случају да поносе захтеве за своје држављане, који морају садржати јасан разлог боравка и који морају бити праћени одговарајућом документацијом.
ДКП РС, у посебно оправданим случајевима, могу да приме потпуне захтеве за улазак страних држављана у Републику Србију. Такви случајеви, примера ради, могу бити заједничка путовања супружника или чланова породице, где је један од супружника (члан породице) наш држављанин, док је други (остали) страни држављанин.
Када су у питању захтеви страних привредника, исти могу бити поднети посредством Привредне коморе Србије (која врши проверу навода), као и посредством страног ДКП у Београду. Изузетно, у посебно оправданим случајевима, овакав захтев може да прими и надлежно ДКП РС (посебно значајни привредници за Р.Србију).
Захтеви за транзит страних држављана се искључиво подносе посредством страног ДКП у Р.Србији.
У току је дефинисање процедуре за подношење захтева страних држављана који студирају у Републици Србији, на начин да се овакви захтеви подносе посредством факултета на којем студирају (како би се извршила верификацијатврдњи да постоје обавезе у вези са наставом).
Поседовање негативног РСК теста није формални услов за подношење захтева за издавање дозволе од стране Комисије, али захтев треба да садржи јасну најаву да лице планира да прибави, односно да има тест са собом приликом преласка државне границе (дакле, тестирање може да се обави након издавања дозволе од стране радног тела Владе). У таквом случају - посебно имајући у виду број поднетих захтева, институционалне капацитете за обраду истих, као рок важења теста (не старији од 72 сата од дана издавања) - дозвола се издаје под условом да лице поседује најављени негативан РСК тест на присуство вируса 8АКб-СоУ-2. Уколико лице на граничном прелазу не презентује најављени негативан тест, лицу ће бити ускраћен улазак у Републику Србију.