Printer Friendly Version Учешће делегације Београдског сајма књига и Секретаријата за културу града Београда Међународном сајму издаваштва и књиге (SIEL), Казабланка, К. Мароко, 5.-8. фебруар о.г. @ 13 March 2020 11:54 AM

После потписивања, уприличен краћи куртоазни разговор између секретара за културу Београда И. Карла и министра културе, омладине и спорта К. Мароко Х. Абиабе, као и са директорком Дирекције за књигу, књижаре и архиве Министарства културе, омладине и спорта К. Мароко Латифом Муфтакир.
Министар Абиаба изразио захвалност на учешћу наше делегације и изразио спремност да се сарадња унапреди.
Шеф делегације И. Карл такође оценио да постоји простор и интерес за даљу и разноврснију сарадњу. Подсетио на веома успешно организовање Недеље Рабата у Београду  (септембар 2017. год.), те да се ради и на припреми посете град. Београда Рабату. Оценио као значајно и успешно учешће К. Мароко, у својству почасног госта, на Међународном сајму књига у Београду (октобар 2018. год.). 


Амбасада РС Рабат (заједно са институцијама у којима раде чланови делегације, као и са Амбасадом К. Мароко у Београду и Министарством културе, омладине и спорта К. Мароко) била ангажована у организацији и током релаизације посет
SIEL се одржава сваке године у организацији Министарства културе, омладине  и спорта,  под покровитељством  Краља  Марока, Мухамеда VI, у сарадњи са Мароканском агенцијом за развојне инвестиције и извоз,  у фебруару (о.г. се одржава од 6. до 16. фебрура 2020.г.).
На овогодишњем Сајму,  који  представља највећи културни догађај  на мароканској културној сцени, 703 излагача из Марока и 42 земље са свих континенаната изложиће  више од 100.000 наслова.
Имајући у виду веома добре укупне билатералне односе две земље, учешће представника К. Мароко на ранијим сајмовима (К. Мароко био почасни гост Међ. Сајма књига у Београду 2018. год, делегација Београдског сајма књига и издавача била у посети SIEL у фебруару 2018. године, у циљу припреме учешћа К. Мароко као почасног госта) као и већ успостављену сарадњу у области културе, потписани Протокол представља веома важну основу за наведени вид културне сарадње две земље. Такође, његово спровођење у дело, што подразумева отварање штанда са књигама из Р. Србије на наредном SIEL, отвара даље могућности сарадње две земље у области књиге -  размене литературе, издаваштва и превођења.