Printer Friendly Version Мере Владе Р. Србије поводом заразне болести COVID-19 @ 12 March 2020 02:01 PM

Одлука Владе Р. Србије о проглашењу болести COVID 19 изазване вирусом SARS - CO- V - 2 заразном болешћу (тачка 4, 11. март 2020.): 

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Р. Србије страним држављанима који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID 19 , односно жаришта епидемије и то из: провинцији Хубеј у Народној Републици Кини, града Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг у Републици Кореји, кантона Тићино у Швајцарској Конфедерацији, Републике Италије, Румуније, Шпанија, Немачка, Францускам Аустријам Словенија, Грчка и ИР Иран, се упуђују у изолацију у трајању од 28 дана

Држављанича Републике Србије који долазе из других држава, одредиће се мера стаљања под здраствени надзор у трајању од 14 дана ( изолација у кућним условима ) 

При уласку у земљу, грађанима ће бити уручено обавезујуће решење.

Примена наведених мера стриктно ће се контролирати. те ће свако непридржавање истих бити најстрожије санкционисано прописаном казном.

Мера из става 1 ове тачке не примењује се наућеснике у транспорту робе и лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Министарства здравља. 

Ова Одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику Р. Србије.  

 

Саопштење Владе Р. Србије о мерама у циљу сузбијања корона вируса (11. март 2020.)

 

Влада Р. Србије донела је на данашњој седници нове мере и прецизирала поједине постојеће, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID 19.

Донета је одлука о забрани јавног окупљања у затвореним просторијама. Под јавним окупљањем сматра се окупљање у једној затвореној просторији са више од сто људи. 

Када је реч о привременој збарани уласк у Србију за стране држављане који су боравили у НР Кини, Републици Кореји и Швајцарској, прецизирано је да се она односи искључиво на особе које су боравиле у провинцији Хубеј у Народној Републици Кини, града Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг у Републици Кореји, кантона Тићино у Швајцарској Конфедерацији. 

Остаје на снази забрана привременог уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Италији и ИР Иран. 

Међународни путни саобраћај се преусмерава на главне граничне прелазе и биће привремено затворено 44 мања и повремена гранична прелаза. 

Када је реч о услужним објектима који се налазе на транзитној рути кроз Србију и аутопутевима, донета је одлука да њихови запослени морају да буду обезбеђени заштитним средствима због долажења у додир са транзитним путницима.

На основу става епидемиолога, у овом тренутку нема обуставе наставе, али се наставља интензивно праћење ситуације у вртићима, школама и универзитетима. Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је инструкцију свим основним и средњим школама у земљи у циљу превенције ширења евентуалне инфекције.

Свакога дана у 18 часова Министарство здравља  и епидемиолошке службе обавештаваће грађане о стању корона вируса у Србији. 

  Све одлуке ступају на снагу у четвртак, 12. марта 2020. 

Влада позива грађане Србије који раде у иностранству и који долазе са подручја са интензивном трансмисијом корона вируса, а планирају долазак у земљу за предстојеће ускршње празнике да путовања одложе.

Такође, апелује се на грађане да приликом организације приватних догађаја као што су свадбе, крштења и сличне манифестације са већим бројем људи да ти догађаји буду организовани у складу са одлуком која се односи на јавне скупове. 

Грађани који имају симптоме које изазива корона вирус не треба да иду у домове здравља или болнице, већ би требало да се обрате дежурном  епидемиологу на неким од достављених телефона. 

За ближе информације контактирати бројеве телефона +381 64 89 45 235 (број који је отоврило Министарство здравља РС), Институт за јавно здравље Србије "др. Милан Јовановић Батут", улица Др. Суботића 5, број телефона +381 11 2684 566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој грађани бораве.