Printer Friendly Version Радна посета делегације Привредне коморе Војводине К. Мароко, 10.-14. Новембар 2019. године @ 20 November 2019 10:36 AM

Теме састанака су биле унапређење спољнополитичких односа две земље и два региона и отварање могућности наших компанија за пласман мароканских производа и српских на мароканском тржишту, као и могућности инвестирања и заједничког наступа према трећим тржиштима.


Током састанка, од стране председника ПКВ Бошка Вучуревића и председник CCIS Јасир Адил (претходно потписао) потписан је Споразум о сарадњи две коморе.
Након састанка делегације две коморе, уприличен је састанак привредника две региона (листу привредника из Казабланка – Сетат региона достављамо у прилогу), на коме се, у посебним секторским групама, разговарало о могућностима конкретне пословне сарадње.
Амб. С. Прица, 12.11.о.г, у резиденцији је организовала радну вечеру између делегације Привредне коморе Војводине и привредника из К. Мароко који су у контакту са Амбасадом.

У складу с обављеним разговорима, обе стране су се сложиле да би требало:
- ојачати билатералну економску сарадњу и размену
- радити на успостављању трипартитног партнерства за улагања и сарадњу Србија – Мароко – Африка;
- омогућити учешће наших привредника на пољoпривредним сајмовима у Мароку и обратно;
- иницирати следећи састанак Мешовите комисије за економску сарадњу две земље (последњи, други састанак МК одржан у марту о.г.); 
  - радити на оснивању заједничких фирми мароканских и српских предузетника;
- успоставити размену знања и искустава у доменима нових пољопривредних технологија, кроз професионално усавршавање;
- успоставити размену информација у вези са условима пословања (царине и остале дажбине, могућности субвенција, итд.)
- омогућити отварање директних комерцијалних летова између Србије и Марока, што би свакако побољшало економску сарадњу и размену.
- укинути све препрека на путу развоја економских веза две земље (укидање  визног режима, царинских баријера, итд).


Такође, током посете ПКВ, домаћини позвани у посету Србији и Војводини, као и на учешће на традиционалном Пољопривредном сајму у Новом Саду (маја 2020. год.)
Имајући у виду да је потписан Споразум две коморе, успостављање првих конкретних договора и планова о сарадњи између привредника на два уприличена Б2Б састанка, као и договорени наставак институционалне и конкретне сарадње у дефинисаним областима од заједничког интереса, оцењујемо да је посета делегације ПКВ била веома успешна.