Printer Friendly Version Дан Србије на Универзитету Al Akhawayn у Ифрану (Мароко), 4.11.2019. год. @ 19 November 2019 04:31 PM

На манифестацији су учествовали представници Амбасаде – амб. С. Прица, први секретар И. Самарџић, асистент Мимоза Гјоргиев и члан „Дипломатског круга“ испред Амбасаде Клара Браић Самарџић, а њих су дочекали, у својству домаћина, декан Абделкрим Марзук, потпредседник Универзиета за академске послове др. Низар Месари, програм менаџер Школе за хуманистичке и друштвене науке Лејла Елхамдани, потпредседник Универзитета за студентске послове М. Лахлу, програм координатор Абдерахим Агнау, директор Центра за језика Универзитета Али Кхежу и извршни директор за институционална истраживања Шериф Белфеких.
Манифестација је имала за циљ представљање свеукупних потенцијала Србије (културни, туристички, економски), а поготово у области образовања и науке, као и успостављање сарадње са овим у Мароку и свету познатим Универзитетом, којег је основао краљ Хасан II, 1993. године.


Амбасада Р. Србије, у свечаној сали Универзитета, организовала је изложбу експоната (уметнички предмети, слике, рукотворине, сувенири, теписи, од средстава који су имали на располагању у Амбасади и приватно), са темом историје Србије и њеног културног, природног и спортског потенцијала, а током изложбе и свечаног ручка, који је уприличен за представнике Амбасаде од стране домаћина (управа, поједини професори и студенти присустваовали ручку) понуђени су и српски кулинарски специјалитети (гибаница, проја, пита од меса, урнебес, колачићи, салате итд, који направљени од стране амб. С. Прице, професорке В. Драгојлов и особља и чланова породица Амбасаде).
У свечаној сали професорима, члановима администрације и студентима амб. С. Прица је одржала уводно предавање о Србији, историјату земље, односима Србије и Марока и сарадњи две земље у образовању, науци и другим областима.

После предавања уприличени су:
- емитовање два филма о Србији, њеној историји и економским, туристичким, научним, образовним и другим потенцијалима;
- пуштање српске традиционалне музике;
- разговор са студентима и професорима.     
Представнике Амбасаде примили су одвојено потпредседник Универзиета за академске послове др. Низар Месари и програм менаџер Школе за хуманистичке и друштвене науке Лејла Елхамдани, а амб. С. Прица разговарла и са потпредседником Универзитета за студентске послове М. Лахлуом, и другима.

Утисак је да је наведена манифестација протекла веома успешно, јер је код академске заједнице побудила интересовање за Србију (што се јасно видело током разговора и предавања), као и за јачањем билатералне међуниверзитетске и друге сарадње на образовно-научном плану, што констатовано и на сајту Универзитета Al Akhawayn (текст и слике са сајта достављамо у прилогу).
Манифестација је била прилика и да Амбасада подели расположиве брошуре о Србији и о могућностима студирања у нашој земљи (брошура о програму „Study in Serbia” Министарства образовања, науке и технолошког развоја РС).
Планиран курс и студијска посета Универзитета Al Akhawayn Србији 2020. године довољно говори у прилог интересовања Универзитета Al Akhawayn за нашу земљу и воље за сарадњом са нашим институцијама.