Printer Friendly Version Билатерална радна посета делегације Народне скупштине Р. Србије Парламенту Краљевине Мароко, 25-28. октобар 2019. год. @ 19 November 2019 03:36 PM

У Делегацији НСРС Србије и Амбасаде РС Рабат били су: Верољуб Арсић -  потпредседник Народне скупштине Републике Србије,  члан Групе пријатељства са Краљевином  Мароко, шеф делегације, Слађана Прица - амбасадор Републике Србије у  Краљевини  Мароко, Стефана Миладиновић - председник  Групе пријатељства са Краљевином  Мароко у Народној скупштини Републике Србије и члан Одбора за спољне послове НСРС, Дубровка Филиповски - потпредседник Одбора за спољне послове НСРС, Никола Савић - члан Одбора за спољне послове у НСРС, Лиљана Малушић - члан Одбора за спољне послове у НСРС, Исидора Митић - секретар делегације, Оделење за спољне послове НСРС, Иван Самарџић, I секретар -  конзул Републике Србије у  Краљевини  Мароко и Ивана Ђуришић - преводилац  за француски језик.


Током посете, делегација НСРС, у Парламенту К. Мароко, имала је одвојене разговоре са првим  потпредседником  Већа  представника  Парламента КМ,  Слиманом Ел Омранијем  (Slimane El Omrani), потпредседником Већа  саветника Парламента КМ Абделхамидом Суиријем (Abdelhamid Souiri) и председником  Одбора за спољне послове, националне одбране, исламске послове и Мароканце у иностранству, Јусефом  Гарбијем  (Youssef Gharbi ).
У част Делегације НСРС, свечану вечеру дао је потпредседник  Већа  представника С. Ел Омрани (присуствовао, поред осталих, и председник  Одбора за спољне послове Ј. Гарби и шеф Дирекције за међународне односе и сарадњу Парламента К. Мароко С. Белкаид).
Парламент К. Мароко је за Делегацију НСРС организовао радну посету Маракешу (у пратњи Делегације били амб. С. Прица и службеници Парламента КМ, Мустафа Халауи (Одељење за међународне односе) и Адил Ака (Протокол)).
Обострано је заједнички констатовано да:
- се и Србија и Мароко налазе на раскршћу путева (Србија на Балкану, Мароко представља врата Африке према Европи) и да је стога размена контаката и искустава драгоцена;
- у свету у коме све више преовладава мултиполарни однос моћи, две стране треба да остану савезници у позивању на разум и поштовање међународног права и принципа као основе за решење свих међународних спорова;
- би требало успоставити и сарадњу два парламента у прихватању тековина ЕУ, а имајући у виду да је Србија у процесу приступања ЕУ, а Мароко има „привилеговани статус“ у односима са ЕУ;
- би требало укинути све препреке на путу развоја економских, кулурних и других веза две земље (омогућавање слободног протока људи, робе, услуга и идеја, укључујући и потпуно укидање визног режима).


Обе стране су се сложиле и да су две земље учиниле доста, посебно у последњих неколико година у циљу развоја билатералне сарадње, те да би у наредном периоду парламентарну и свеукупну сарадњу требало интензивирати, јер су две земље савезници на међународном плану у одбрани међународног права и својих приоритета заснованих на њему, и деле исте вредности и жељу за развојем билатералних односа.
Мароканска страна веома позитивно оценила и истакла активну и радну улогу амб. С. Прице и Амбасаде, која битно утицала на унапређење односа и сарадње у свим областима.
У том смислу, потпредседник Већа предстравника С. Ел Омрани прихватио је са задовољством упућен позив за узвратну парламентарну посету мароканске делегације НСРС.
Имајући у виду наведено, посета парламентарне делегације НСРС се може оценити као успешна, и поред тога што из објективних разлога није дошло до предвиђеног сусрета са председником ПГП К. Мароко.