Printer Friendly Version Посета министра културе и комуникација К. Марока М. Ел Аража (Mohamed El Aaraj), 20.-22. октобар 2018. год. Р. Србији и учешће К. Мароко на 63. Међународном сајму књига у Београду, у својству почасног госта, од 21. до 28. октобра 2018. године @ 21 November 2018 01:03 PM

 

 

 

Краљевина Мароко била почасни гост на 63. Међународном сајму књига у Београду, од 21. до 28. октобра 2018. год. Министар културе и комуникација К. Марока М. Ел Араж свечано је отворио павиљон (штанд) ове земље. Приликом свечаног отварања, које је протекло уз присуство министра културе и информисања РС В. Вукосављевића, амбасадора К. Мароко у Београду М.А. Белхажа и амбасадорке КР. Србије у Рабату С. Прице, у поздравном говору министар Араж је навео да избор Марока, као прве арапске земље, за почасног госта 63. Међународног сајма књига, не представља само част и признање за ову земљу, већ и за целу арапску културу, чијем развоју и разноврсности доприноси и Мароко.

Оценио је да одата част Мароку представља: - и одговорност за ову земљу да своје културуно богатство на Сајму представи кроз богат и разноврстан програм. - добру прилику за јачање плодоносне билатералне сарадње и дијалога, зашта је Мароко заинтересован. - прилику за посетиоце 63. Међународног сајма књига да се упознају са богатством и разноврсношћу мароканске културе Министар културе и комуникација К. Марока М. Ел Араж, током посете Београду, сусрео са министром културе и информисања РС Владаном Вукосављевићем.

Главна тема разговора је била утврђивање модела јачања културне сарадње две државе. Током разговора заједнички је оцењено да развитак билатералних односа у области културе предсставља обострану част, да упркос географској удаљености, две земље деле заједничке културне и хуманистичке вредности, као и да културна сарадња Србије и Марока, која постоји вековима, представља пример у односима зближавања и другим народима На 63. Међународном сајму књига у Београду учествовало је око 40 земаља.

Наступ Марока био је обележен и са организованим конференцијама и скуповима на којима су учествовали марокански академици, писци и песници, а приређенје и концерт уметника Фарида Ганама и његове музичке фолкорне групе. Почасно гостовање Марока иницирано је и припремано у сарадњи две амбасаде, два министарства културе и Београдског сајма књига.