Printer Friendly Version Посета првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије И. Дачића Рабату, 14-15.март 2018. год. @ 19 April 2018 02:57 PM

На позив министра спољних послова и међ. сарадње К. Мароко (МСПС) Насера Бурите (Nasser Bourita), први потпредседник Владе РС И МСП И. Дачић био је у дводневној званичној посети Мароку (14. - 15. март о.г.). У делегацији ППВ И МСП РС И. Дачића били су: Слађана Прица, амбасадор РС у Краљевини Мароко; Владимир Цизељ, специјални саветник за земље у развоју; Никола Недељковић, саветник и Иван Самарџић, први секретар и конзул Амбасаде Р. Србије у К. Мароко.


Циљ посете био је унапређење билатералних политичких, економских, културних и других веза и сарадње две државе.
Делегација МСП РС на челу са ППВ и МСП И. Дачићем, положила је венац на гробове краљева Мухамеда V и Хасана II у Маузолеју у Рабату, чиме је у складу са овдашњом традицијом отпочела званична посета. Делегацију су примили највиши представници Маузолеја, а шеф српске делегације се том приликом уписао и у Златну књигу.
Током посете први потпредседник Владе РС И МСП И. Дачић, поред званичног разговора са МСПС Н. Буритом првог дана посете (билатералне и мултилатералне теме), имао је одвојене званичне разговоре, 14. марта, и са председником Владе К. Мароко Саад Един Ел Отманијем (Saad Eddine El-Othmani) и председником Већа представника Парламента К. Мароко Хабиб Ел Малкијем (Habib El Malki), 15. марта.

Током посете потписани су:

1)Меморандум о сарадњи Дипломатске академије МСП РС и Мароканске  академије за дипломатске студије МСПС К. Марока
2)Програм сарадње у области културе, образовања, медија, омладине и спорта између Владе РС и Владе К. Марока за период 2018-2020.

ППВ и МСП И. Дачић одржао је током посете полазницима мароканске Дипломатске академије  предавање на тему "Приоритети спољне политике Р. Србије".
Посета и разговори су протекли у пријатељском и срдачном тону. Саговорници су се сложили да су блиски и традиционално пријатељски политички односи добра основа да се у наредном периоду ојача парламентарна, економска и културна сарадња две земље.