Printer Friendly Version Недеља мароканске домаће Радиности у Београду (15. -24. септембар 2017. год.) @ 26 September 2017 07:01 AM

Поводом обележавања 60 година од успостављања дипломатских односа између Рабата и Београда. Амбасада Марока у Србији, у сарадњи са Скупштином града Београда и Амбасадом Р. Србије у Рабату, од 15. до 24. септембра у Београду, организовала је Недељу мароканске домаће радиности.

Циљ овог догађаја је промоција Марока кроз приказ разноликости и богатства ручних радова и занатлија Марока из свих области ове прелепе земље.

Манифестацију су на Калемегданској променади отворили  секретарка за културу Ивона Јевтић и министар ваздушног саобраћаја, домаће радиности и социјалне економије Краљевине Мароко Мохамед Сајид.

Отварању „Недеље мароканске домаће радиности у Београду” присуствовали су и Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, народни посланик и члан Парламентарне групе пријатељства Србије и Марока, Драгомир Ј. Карић, амбасадор Краљевине Марокоу Београду Мохамед Амин Белхаџ, амбасадор Р. Србије у Рабату Слађана Прица, Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.
Током Манифестације, Београђани су имали прилике да на Калемегдану виде аутентичне мароканске ручне радове из свих регија ове земље, као и да чују традиционалну (Цхааби и Гнаоуа) мароканску музику, у изводјењу  мароканских ансамбала.  

У склопу Манифестације, у Скупштини града Београда, 15.9. о.г, приређен је коктел и модна ревија модне креаторке Салме Дебагх, где су званице из дипломатског кора, али и јавног света  Београда, имали прилике да се упознају са кафтанима, традиционалном мароканском одећом.

Током своје званичне посете Србији, министар ваздушног саобраћаја, домаће радиности и социјалне економије Краљевине Мароко Мохамед Сајид, 15.9.2017. године и потпредседник Владе и министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписали су Споразум о вездушном даобраћају између две земље.
Поводом обележавања 60-огодишњице, 22. септембра 2017. год, на позив градоначелника Синише Малог, у Београду је боравила и делегација на челу са градоначелником  Рабата Мохамедом Садикијем. У саставу делегације су били и представници пословног света Марока.